Sobota, 20. dubna 2024

Ve vytěženém kamenolomu v Bílovci objevili kriticky ohrožený druh brouka

Ve vytěženém kamenolomu v Bílovci objevili kriticky ohrožený druh brouka

Ve vytěženém kamenolomu, který má už dva roky pronajato Gymnázium Mikuláše Koperníka v Bílovci na Novojičínsku, objevili kriticky ohroženého brouka drabčíka, latinským názvem Hesperus rufipennis. Intenzivní biologický průzkum, na němž se podílí Ostravská univerzita, ukázal, že v lomu v bílovecké části Stará Ves se vyskytují i další vzácné druhy hmyzu. ČTK to za gymnázium sdělila Lenka Gulašiová.

Ohrožený drabčík žije v dutinách starších listnatých stromů s vlhkou trouchnivinou a jeho přítomnost ukazuje na význam lesní části lomu pro biodiverzitu. "Dalšími saproxylickými (na mrtvé dřevo vázanými) druhy jsou například vzácnější drabčíci Quedius maurus a Quedius invrae. Také zranitelný houbožrout Mycetophagus fulvicollis obývá zachovalé listnaté lesy, zejména tam, kde je dřevo zejména topolů napadeno houbami," uvedl Petr Pyszko z Ostravské univerzity.

Ze známějších druhů se v lomu vyskytují prskavec menší, střevlík Ulrichův, svižník polní, májka obecná či kudlanka nábožná. Pyszko uvedl, že jejich společným prvkem je závislost na suchomilných stanovištích, jako jsou stepi, osluněná pole, pastviny a suché louky. Takovéto specifické prostředí potřebuje i řada motýlů.

"Jedinečná kombinace stepních a lesních biotopů v lomu představuje pro výzkum neuvěřitelně vzrušující prostředí. Mezi zoologicky nejvýznamnější skupiny zde patří denní motýli. Modrásek jetelový, okáč strdivkový, vřetenuška mateřídoušková, vřetenuška čičorková či okáč voňavkový jsou pouze některé z druhů, které byly v lokalitě nalezeny," uvedl Pyszko.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů