Sobota, 20. dubna 2024

U švédských břehů se opět objevila podezřelá běluha - ruský špion

U švédských břehů se opět objevila podezřelá běluha - ruský špion

U švédského pobřeží se objevila běluha Hvaldimir, o které se spekulovalo, že jde o špiona ruského námořnictva. Zjevně ochočeného kytovce s postrojem označeným nápisem "majetek Petrohradu" poprvé biologové zaznamenali v norských vodách v roce 2019, připomněla agentura AFP.

Hvaldimir, jehož jméno je slovní hříčkou spojující norské slovo pro velrybu (hval) a časté ruské křestní jméno, v posledních dnech plaval ve fjordu u norské metropole Oslo. V neděli se pak v rámci Severního moře přesunul jižním směrem, k městu Hunnebostrand na švédském pobřeží, uvedl Sebastian Strand z nevládní organizace OneWhale, která pohyb Hvaldimira sleduje.

Běluha po objevu v roce 2019 strávila tři roky pomalou plavbou na jih ze severního Norska. V posledních měsících ale zrychlila a zamířila z neznámého důvodu dál na jih.

"Nevíme, proč se teď pohybuje tak rychle, zvlášť když se vzdaluje od svého přirozeného prostředí," uvedl Strand. "Mohou to být hormony, které ho ženou k tomu, aby si našel partnerku. Nebo osamělost, běluhy jsou velmi společenské, může hledat přátele," dodal. Odborníci odhadují, že Hvaldimirovi může být mezi 13 až 14 lety.

Biologům se v roce 2019, kdy byl Hvaldimir poprvé spatřen v arktických vodách Norska, podařilo z jeho hlavy sundat postroj s anglickým nápisem "majetek Petrohradu". Norské úřady tehdy spekulovaly, že kytovec utekl ruskému námořnictvu, protože se zdál zvyklý na lidskou společnost a měl tendenci plout blízko lodí. Moskva spekulace nikdy oficiálně nekomentovala, píše AFP.

Běluhy severní, typické svou bílou barvou a kulovitým čelem, běžně žijí na severu, poblíž Grónska či v ruských a norských arktických vodách. Nejbližší populace Hvaldimirových druhů nyní žije u Špicberků v Severním ledovém oceánu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů