Sobota, 27. dubna 2024

Hledá se biopotravina roku 2023

Hledá se biopotravina roku 2023

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku 2023. Odborná porota ocení produkty v pěti kategoriích a zvolí celkového vítěze. Tuzemští výrobci biopotravin se mohou přihlásit do 31. července, biovinaři pak o tři dny dříve.

Soutěž Nejlepší biopotravina roku je největší soutěží v oblasti potravin s certifikací BIO u nás. V letošním roce se uskuteční po dvaadvacáté. Přihlášené výrobky hodnotí odborná porota v čele s Pavlem Maurerem. Kromě chuti porotci posuzují i další kritéria jako je celkový vzhled, obal, marketing apod.
,,Je neuvěřitelné, jak dlouho už soutěž běží. Osobně jsem moc ráda, že se nám každoročně daří zapojit tolik výrobců a že sortiment biopotravin se v Česku pomalu, ale jistě rozšiřuje," říká za organizátory Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.
Biopotraviny lze přihlásit v pěti kategoriích. Největší konkurence bývá u biovín, tato kategorie je organizována ve spolupráci se Svazem vinařů České republiky. Uzávěrka přihlašování biovín je 28. července 2023. Přihlášky pro ostatní kategorie je nutné odevzdat do 31. července 2023. Do klání o nejlepší biopotravinu je možné přihlásit i produkty, se kterými již výrobci v minulosti soutěžili. Všechna pravidla najdete na webu potravina.cz.
Nejlépe hodnocené biopotraviny - vítězové jednotlivých kategorií - mohou na svých etiketách použít speciální označení, které ilustruje jejich úspěch v soutěži. Také mají možnost získat preferenční body pro projektové opatření v Programu rozvoje venkova, které mohou ovlivnit rozhodování pro získání případné dotace.
,,Zároveň je to pro producenty biopotravin cenná zpětná vazba, protože díky odbornosti porotců a širokému spektru jejich zaměření, mohou získat informace o tom, co mají na etiketě špatně, co mají ve struktuře výrobku špatně, nebo naopak co je na jejich výrobcích unikátní, skvělé a jedinečné. A to si myslím, že je další důvod, kromě marketingové podpory pro vítězný výrobek, proč výrobky do soutěže nominovat," doplňuje Urbánková.
Vítězné výrobky budou prezentovány v médiích a také na řadě akcí nejen v Česku, ale i v zahraničí, mimo jiné na Festivalu BIO vín a sýrů, který se uskuteční 23. září v Mikulově.
Paleta biopotravin, které v minulosti uspěly, je velice různorodá. Loni v soutěži bojovalo 120 biopotravin. Absolutním vítězem soutěže a titul Nejlepší biopotravina roku 2022 si odnesl BIO sýr z Ekofarmy Javorník. V předchozích letech se titulem mohlo pyšnit sušené maso nebo sterilované patizony.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů