Pondělí, 13. května 2024

23. listopadu - Fibonacciho den

Existují sekvence, které se v přírodě objevují znovu a znovu. Takové, které jako by definovaly samotný základ reality světa a jak se vše utváří. Jedním z těchto čísel je Fibonacciho posloupnost, kterou lze nalézt na těch nejpřekvapivějších místech.

23. listopadu - Fibonacciho den

Odhalení elegantního vzoru přírody v číslech, tanec proporcí, který se proplétá uměním, architekturou a fascinujícím světem kolem nás. Fibonacciho den připomíná tuto sekvenci a muže, který na ni upozornil lidi v roce 1202. Je čas na Fibonacciho den!


Historie Fibonacciho dne
Kdo je ten muž? Leonardo z Pisy, dnes známý jako Fibonacci. Nezdá se, že by byl první, koho tato sekvence napadla, ale byl prvním, kdo ji přinesl evropskému světu a upozornil na její význam pro rozvoj vědy.

Samotná sekvence se poprvé objevila v indické matematice, známá jako čísla Virahanka někdy mezi 6. a 8. stoletím n.l.. Číselná posloupnost je také svázána se zlatým řezem a zlatým trojúhelníkem, které se v přírodě objevují znovu a znovu, stejně jako posloupnost samotná.

Kde se tato jedinečná sekvence objevuje, mohli by se někteří ptát? Jde o to nejzákladnější, od okvětních lístků žlutého heřmánku až po složité a zdánlivě náhodné větvení větví stromu - a to je jen několik příkladů. Podívejte se hlouběji a člověk, který se pozorně dívá, najde tato čísla v šišce i ve tvaru rozvíjejícího se kapradí.
A vzhledem k tomu, že se tato sekvence vyskytuje v přírodě, májí tendenci ji opakovat také lidé, takže ji lze nalézt v různých formách umění a architektury. Lze to vidět na budovách, malbách, kresbách, sochách a mnoha dalších.
Čímž se dostáváme k tzv. Zlatému řezu, neboli číslu 1,618...


Což může být první krok k oslavě Fibonacciho dne!

Jak oslavit Fibonacciho den
Zapojte se do zábavy tím, že se naučíte nové věci na oslavu tohoto významného dne. Pro začátek vyzkoušejte tyto nápady:

Pochopte více o Fibonacciho sekvenci
Oslavu Fibonacciho dne nejlépe provedete studiem a zkoumáním Fibonacciho sekvence. O Fibonacciho sekvenci je toho tolik, co vede k fascinujícím objevům, a i pouhé čtení o ní je čirá radost!

Naučit se, jak vytvořit Fibonacciho sekvenci, není příliš obtížné. Jednoduše začněte s 0,1. Potom každé další číslo je vždy poslední dvě čísla sekvence sečtená. Takto: 0,1,1,2,3,5,8,13,21,34 a tak dále?..

I když se to může zdát zcela náhodné, je to sekvence růstu, která vytváří krásný vzor v životě a v umění. A protože je v přírodě tak rozšířená, Fibonacciho sekvence poskytuje lidskému oku pocit známosti a možná dokonce i pohodlí.

Najděte Fibonacciho sekvenci v normálním životě
Vyrazte do přírody najít, kde to existuje, což je všude! Můžete se dokonce podívat do svého domova a na dvůr a najít místa, kde Fibonacciho sekvence strukturuje svět kolem vás. Samozřejmě příroda je plná jedinečnosti a variant, jinak by náš svět vypadal spíše jako z vykrajovátka. Ale princip posloupnosti lze nalézt na tolika různých místech.

Pro začátek vyzkoušejte tyto:
Šnečí ulity
Spirály často obsahují tato čísla, když rostou ve vzoru, který napodobuje Fibonacciho sekvenci.
Obří slunečnice
Další verzi této sekvence lze nalézt ve spirále slunečnice. Při pohledu na střed semen může oko vnímat, že číselná posloupnost v semenech stále roste, jak se květ zvětšuje.
Ananas
Ti, kteří se zajímají o počítání šupinek na ananasu, zjistí, že při pohledu na ovoce z diagonální perspektivy je většinou přítomna Fibonacciho sekvence.
Okvětní lístky
Většina květin nalezených v přírodě obsahuje řadu okvětních lístků z Fibonacciho sekvence: buď 1,3,5, 8,13 nebo dokonce 21 okvětních lístků. Velmi málo z nich má 4, 6 nebo 7 okvětních lístků. Samozřejmě existují výjimky (jako je čtyřlístek), ale je to méně obvyklé.

Nejen Fibonacciho den...

Dalších více než 240 dnů a svátků, týkajících-se životního prostředí, včetně podrobnějších informací o nich, najdete v elektronickém EKOkalendáři z dílny spolku UKliďme Česko. A jako bonus i 365 EKOtipů na každý den. Tištěný EKOkalendár pro rok 2024 pak lze zakoupit na jejich Fan-Shopu.


A také jsou tu...

Sekvence vyšších řádů

Fibonacciho sekvence vyšších (k-tých) řádů lze definovat jako:

{\displaystyle T_{n}(k)=T_{n-1}+T_{n-2}+\ldots +T_{n-k}}

(Základní Fibonacciho sekvence je druhého řádu.)

Tribonacciho čísla

Tribonacciho číslo (Fibonacciho sekvence 3. řádu) je definováno jako součet tří předchozích členů posloupnosti. Začátek posloupnosti:

1, 1, 2, 4, 7, 13, 24, 44, 81, 149, 274, 504, 927, 1705, 3136, 5768, 10609, 19513, 35890, 66012, 121415, 223317, 410744, 755476, ...

Tetranacciho čísla

Tetranacciho číslo (Fibonacciho sekvence 4. řádu) je definováno jako součet čtyř předchozích členů posloupnosti. Začátek posloupnosti:

1, 1, 2, 4, 8, 15, 29, 56, 108, ?
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů