Sobota, 27. července 2024

Otřesy na Chebsku už přesáhly i třetí stupeň síly otřesů

Otřesy na Chebsku už přesáhly i třetí stupeň síly otřesů

Seismografy na Chebsku dnes zaznamenaly otřes o síle 3,25 stupně. Je to poprvé v současné vlně otřesů, kdy magnitudo, tedy síla otřesu, byla vyšší než tři. Otřesy se objevily po delší době ve středu. Zatím nejsilnější otřes byl v pátek, kdy přístroje ukázaly 2,6 stupně. Vyplývá to z údajů Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Zatím nejsilnější otřes se odehrál dnes před 13:00 severně od Lubů u Chebu a byl v hloubce 9,28 kilometru. Takový otřes už mohou zaznamenat i lidé. Na Chebsku jsou kromě chvění země charakteristické dunivé zvuky, které otřes doprovází. Při síle otřesu okolo tří stupňů jsou ale škody na povrchu spíše výjimečné.

Otřesy se na Chebsku vyskytují jako zemětřesný roj. To je takový druh seismické aktivity, při níž se seismická energie uvolní nikoli ve formě jednoho silného zemětřesení a případných dotřesů, ale sérií velkého množství (až několika tisíc) slabších jevů během několika dnů až měsíců. Velká většina rojových zemětřesení je velmi slabá a obyvatelé okolních obcí je nepocítí.

Podle seismologů nelze vyloučit, že seismický roj ještě zesílí a může pokračovat i několik týdnů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů