Sobota, 27. července 2024

Moravské zemské muzeum v Brně vystaví minerály a jejich makrofotografie

Moravské zemské muzeum v Brně vystaví minerály a jejich makrofotografie

Moravské zemské muzeum otevře v Dietrichsteinském paláci výstavu minerálů a jejich makrofotografií. Formy křemenných hmot si návštěvníci prohlédnou na fotografiích až třicetkrát zvětšené i pod mikroskopem. Smyslem výstavy Světy ukryté v kameni je vtáhnout návštěvníka hlouběji pod povrch vnější skořápky nerostů, řekla dnes novinářům za brněnské Moravské zemské muzeum (MZM) Barbora Onderková.

Výstava vznikla ve spolupráci Mineralogicko-petrografického oddělení MZM a geologa a fotografa Jiřího Šury, který vlastní část vystavených nerostů a pořídil všechny vystavované makrofotografie. "Podařilo se nám vytvořit takzvanou kochací výstavu, která je na hraně galerijní a muzejní výstavy. Chceme, aby každý, kdo na výstavu přijde, odešel s příjemným zážitkem," řekla kurátorka výstavy Pavla Hršelová.

Ke zhlédnutí budou jak celé i rozřezané nerosty oxidu křemičitého, tak makrofotografie některých z nich. Dvou- až třícentimetrové vzorky zájemci prozkoumají pod mikroskopem.

Chemická sloučenina oxid křemičitý tvoří nejrůznější tvary a barvy. Jeho nejběžnější formou je nerost křemen, který krystalováním nabývá rozmanitých variant. "Formy oxidu křemičitého jsou mimo křemen ještě třeba chalcedon nebo opál. Všechny společně mohou utvářet často neskutečné barevné variace nejvíce známé z achátů a jaspisů," uvedla Hršelová.

"Oxid křemičitý je schopný nahradit i hmotu původně vytvořenou rostlinami či živočichy nebo dokonce vytvořit v hornině nové útvary," doplnila Hršelová. Minerály pocházejí z celého světa od Austrálie po Uruguay. "Každý si v leštěných kamenech křemité hmoty najde svůj svět. Někdo uvidí tančící dvojici, někdo čerta, žábu," řekl ředitel Přírodovědného muzea MZM Vladimír Hrazdil.

"Chtěli bychom zdůraznit, že skutečnou autorkou vystavených scenerií je příroda. Role nás všech ostatních, včetně autorů výstavy, je omezená na větší či menší touhu a schopnost její krásy nalézat, obdivovat je a podělit se o ně," dodala Hršelová.

Pro děti jsou připravené rozřezané fotografie minerálů, které mohou seskládat, a další aktivity. Výstava bude otevřená od 8. listopadu do 1. září 2024.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů