Sobota, 27. července 2024

Cirkulární ekonomika oživuje prázdné prostory měst

 Cirkulární ekonomika oživuje prázdné prostory měst

Pražský inovační institut ve spolupráci s Českou federací nábytkových bank a re-use center pořádá konferenci Cirkulární města. Akce se koná 15. listopadu v Prostoru 39 v Praze. Program přinese inovace ze zahraničí i řečníky z Norska. Hlavní témata již druhé mezinárodní konference v řadě se dotknou spolupráce měst s byznysem, nevyužitých prostor ve městech i dobré praxe cirkulární projektů v zahraničí.

Podstatou cirkulárních měst jsou inovativní řešení v udržitelnosti a spolupráce měst i soukromého sektoru. Cirkulární města se snaží minimalizovat dopad na životní prostředí, maximalizovat efektivnost využívání přírodních zdrojů a zároveň posílit sociální odpovědnost. Na těchto základech stojí projekty a služby rozvíjející cirkularitu ve městě, čímž přispívají k dosažení cílů v oblasti CE. Častou bariérou pro počáteční rozvoj aktivit je nedostupnost vhodných prostor pro rozvoj cirkulárních projektů a startupů v rámci měst. Města, ale i soukromý sektor takovými prostory disponují. V případě spolupráce by mohlo dojít k úspěšnému nastartování inovací, zajímavých udržitelných projektů a služeb v oblasti cirkulární ekonomiky. Konference si klade za cíl na příkladech z Prahy i zahraničí diskutovat o možnostech využití takových míst v Praze za přispění města i dalších aktérů. Důkaz, jak se z rozbitých věcí stávají poklady, představí v rámci programu konference trojice podnikatelek z Osla. Právě ony budují v opuštěné továrně "opravárenské centrum", ideální ukázku cirkulárního projektu.
,,Chceme prezentovat udržitelnost jako nový životní cíl. Zboží z druhé ruky má svůj příběh, hodnotu i zajímavý design. I proto bychom rádi ukázali, že prázdná místa představují příležitosti, synergie měst, byznysu i sociálního podnikání. Chceme v Česku cirkulární dům, projekt, který v zahraničí oživil již mnoho budov. Věříme, že Praha prostory, kde by mohl vzniknout tento cirkulární projekt, má," uvedla Zuzana Kuberová, ředitelka Reuse federace.
Aspirací konference je vnést téma do aktivní diskuze, propojit jednotlivé klíčové aktéry, kteří mají potenciál nevyužité budovy či pozemky oživit. Na konferenci naváže následující den facilitovaný workshop připravený Reuse federací pro užší zastoupení jednotlivých stakeholderů, kteří se aktivně podílejí nebo se mohou podílet na akceleraci udržitelných projektů s využitím brownfieldů či jiných nevyužívaných prostor na území Prahy. Workshop bude mít ideační podobu a jeho cílem je vytvoření akčních kroků pro rozpohybování tématu.
Cirkulární obývák
Při příležitosti konference Cirkulární města je připraven také doprovodný program v podobě pozvání do Cirkulárního obýváku. ,,Rádi bychom, aby lidé poznali ten pocit posadit se do zachráněného křesla, dát si kávu u redesignovaného stolu a nacítit všemi smysly vůni knih z druhé ruky, vintage dekorace, či upcyklovaný bytový textil. Přesně takhle vypadá cirkularita v praxi," uvedla Iva Köhler z Reuse federace.
Více informací o konferenci pořádané za podpory hl. města Prahy je k dispozici na www.cirkularnimesta.cz, kde je také přístup k registraci. Účast na konferenci je zdarma.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů