Sobota, 27. července 2024

31. mezinárodní konference o rostlinné tafonomii se uskutečnila v Německu

31. mezinárodní konference o rostlinné tafonomii se uskutečnila v Německu

Ve dnech 3.-5. 11. 2023 se uskutečnila 31. tafonomická konference v muzeu GEOSKOP na hradě Lichtenberg u města Kusel (Falc, Německo).

Účastníci konference si vyslechli dvanáct zajímavých přednášek na různá témata týkajících se rostlinné tafonomie. Tafonomie je vlastně věda zabývající se způsobem zachování organizmů v sedimentech - fosilizací.

Účastníci 31. mezinárodní konference o rostlinné tafonomii
Účastníci 31. mezinárodní konference o rostlinné tafonomii. | Autor: Jan Fischer

Úvodní přednášky byly zaměřeny na experimentální výzkum zachování listů rostlin v různých typech substrátu a pozorování rozkladu listů ve vodním prostředí během několika měsíců. Byly prezentovány různé výzkumy třetihorních rostlin a srovnání různě starých společenstev třetihor (pozdní miocén a pliocén). Zajímavá prezentace se týkala prvohorní flóry od Mrtvého moře v Jordánsku. Na období prvohor byla rovněž zaměřena přednáška o rekonstrukci prostředí na základě rostlinných zkamenělin a další prezentace byla zaměřena na nové analytické metody výzkumu zkřemenělých kmenů kapraďosemenných rostlin (medulloz). Pozornost upoutaly také příspěvky týkající se tafonomie prvohorních fosilních dřev jehličnanů.

Stromovité přesličky Calamites
Stromovité přesličky Calamites. | Autor: Zbyněk Šimůnek

Zbyněk Šimůnek z ČGS prezentoval poznatky zaměřené na drobné rostlinné zbytky, které lze získat macerací karbonského a permského uhlí z mladších prvohor. Vzorky pro účely prezentace byly z celého světa (Rusko, USA, Ukrajina, Polsko, Mongolsko, Španělsko a Austrálie). Zkoumané kutikuly listů, semen, vodivá rostlinná pletiva, sporangia umožňují rekonstruovat rostlinné společenstvo, které tvořilo uhelnou sloj.

V závěru konference se uskutečnila prohlídka sbírek muzea, které jsou zaměřené zejména na otisky permokarbonských stop plazů a obojživelníků a na výzkum jejich koster, které se nacházejí nejen v nedalekém lomu (Remigiusberg) společně s flórou, ale i na jiných lokalitách Německa a jiných částech světa. Návštěvu lomu však účastníkům konference znemožnila nepřízeň počasí. Místo toho tak hosté navštívili muzejní sbírky a preparátorské dílny.

Mozaika sestavená z rostlin nejsvrchnějšího karbonu
Asi 2 m vysoká mozaika sestavená z rostlin nejsvrchnějšího karbonu. | Autor: Zbyněk Šimůne
Autor: Zbyněk Šimůnek
Zdroj: https://cgs.gov.cz/
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů