Sobota, 27. července 2024

Re-use centrum pro opětovné využití věcí v Kopřivnici se rozšířilo

Re-use centrum pro opětovné využití věcí v Kopřivnici se rozšířilo

Re-use centrum pro opětovné využití věcí se v areálu sběrného dvora v Kopřivnici na Novojičínsku rozšířilo. O jeho služby je velký zájem a prostor pro skladování věcí přestával stačit. Nyní jsou cennější věci umístěny ve dvou unimobuňkách, kde se na ně nepráší a lidé si je mohou lépe prohlédnout. ČTK to sdělila mluvčí kopřivnické radnice Lucie Macháčková.

"O služby re-use centra je veliký zájem, což dokazuje mimo jiné výtěžek z veřejné sbírky, do níž lidé dobrovolně přispívají za odvoz věcí z centra. Od začátku ledna se už vybralo 113.707 korun, které příští rok využijeme na nákup květin do ulic města," uvedla Lucie Kubalcová z městského odboru životního prostředí.

Všechny nabízené věci se podle ní dosud skladovaly v jednom velkém prostoru, jehož kapacita přestávala stačit a kde se navíc dost práší. "Drobnější věci, porcelán a dětské hračky jsou nově ukládány v unimobuňkách, které jsou přehlednější a čistější," uvedla Kubalcová.

Společnost Slumeko, která re-use centrum provozuje, ho rozšířila díky dotaci. "Dotace, kterou Slumeko obdrželo z Operačního programu Životní prostředí, byla kromě rozšíření re-use centra využita také k nákupu tří velkoobjemových van do sběrného dvora, dvaceti velkých kontejnerů na bioodpad ze sídlišť a 400 popelnic k rozšíření systému door-to-door (od dveří ke dveřím) sběru odpadů od rodinných domů. Celkové náklady projektu činily 1,7 milionu korun, přičemž 85 procent pokryla dotace," uvedla Macháčková.

Během zimního období je re-use centrum otevřeno ve všední dny od 08:00 do 16:00 a v soboty od 08 do 12:00.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů