Sobota, 27. dubna 2024

IEA: Emise oxidu uhličitého související s energií loni stouply na nový rekord

IEA: Emise oxidu uhličitého související s energií loni stouply na nový rekord

Celosvětové emise oxidu uhličitého (CO2) související s energetikou loni stouply na nový rekord. Částečně k tomu přispělo zvýšené využívání fosilních paliv v zemích, kde sucho omezilo výrobu elektřiny ve vodních elektrárnách. Celkově emise z energetiky stouply o 410 milionů tun, tedy 1,1 procenta, na 37,4 miliardy tun. Tempo růstu však zpomalilo z 1,3 procenta v předchozím roce. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Kromě nízké produkce vodních elektráren, kterou musely nahradit elektrárny na fosilní paliva, ke zvýšení emisí přispěly také oživení čínské ekonomiky a oživení v leteckém sektoru. "Emise CO2 jsou daleko od rychlého poklesu, jak to vyžaduje splnění globálních klimatických cílů stanovených v pařížské dohodě, ale dosáhly nového rekordního maxima," uvedla IEA. Podle vědců bude příštích letech nutné výrazně snížit emise CO2, které pocházejí především ze spalování fosilních paliv, pokud mají být splněny cíle, které mají omezit globální nárůst teplot a zabránit nekontrolovatelným změnám klimatu.

Přibližně 40 procent z loňského nárůstu, tedy asi 170 milionů tun, připadá na kroky, které byly nutné pro nahrazení ztracené výroby energie z vodních elektráren kvůli extrémnímu suchu, uvedla IEA. Bez tohoto vlivu by globální emise ze sektoru elektřiny loni klesly.

Ve Spojených státech emise související s energetikou klesly o 4,1 procenta. V Evropské unii se emise z energetiky snížily o téměř devět procent díky nárůstu výroby energie z obnovitelných zdrojů a poklesu výroby energie z uhlí a plynu.

V Číně emise z energetiky vzrostly o 5,2 procenta. Poptávka po energii rostla, protože země se zotavila z omezení souvisejících s pandemií nemoci covid-19, uvedla IEA. Čína ale také loni přispěla přibližně 60 procenty ke globálnímu přírůstku kapacity solární a větrné energie a elektromobilů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů