Pondělí, 17. června 2024

Spotřeba polystyrenu loni zaznamenala pokles

Spotřeba polystyrenu loni zaznamenala pokles

Spotřeba polystyrenu loni zaznamenala pokles, Česko kopíruje celoevropský trend

Spotřeba pěnového polystyrenu (zkr. EPS) v ČR zaznamenala v roce 2023 pokles o 5 procent. Po více než deseti letech, kdy se spotřeba stabilně pohybovala kolem 60 000 tun ročně, v roce 2022 poprvé klesla pod tuto hranici, loni došlo k dalšímu poklesu, kdy tuzemská spotřeba dosáhla 50 400 tun, jedná se o nejnižší číslo od roku 2009. Co bylo příčinou tohoto poklesu a jaké jsou vyhlídky letošek?

Výraznější pokles spotřeby EPS započal již v předloňském roce, na vině byl tehdy zejména rapidní nárůst cen energií spolu s vysokými úrokovými sazbami, což mělo dopad na celkový pokles produkce evropského chemického průmyslu. Výroba suroviny pro EPS tehdy oproti roku 2021 zaznamenala pokles o 6,2 %. To se propsalo i do tuzemské spotřeby, která v roce 2022 klesla na 53 tisíc tun, oproti rekordnímu roku 2021, kdy dosáhla 62 200 tun.

V březnu 2023 schválila Evropská komise program každoročních investic do modernizace domů a veřejných budov ve výši 200 miliard eur, za cílem snížit spotřebu energie v evropském bytovém fondu zhruba o 11,7 %. Dosáhnout tohoto cíle by znamenalo, že každoročně by renovací mělo projít 60-80 tisíc budov napříč celou EU. V roce 2023 se ovšem stanovený cíl v tuzemsku nepodařilo naplnit, a tak spotřeba EPS oproti roku 2022 poklesla o 5 % na 50 400 tun.

Rychlejší tempo renovací přinese i vyšší spotřebu EPS

Přibližně 30 % českých domácností je v současnosti ohroženo energetickou chudobou. Může za to neutěšený stav tuzemského bytového fondu, zejména toho postaveného do roku 1980, kdy 60 % bytových a 75 % rodinných domů z té doby je pouze částečně, anebo není vůbec zatepleno. Současné tempo zateplování v tuzemsku je zhruba jedno procento ročně. Podle iniciativy Zateplujeme Česko je třeba zrychlit tempo zateplování a renovací na minimálně 3 % ročně. V opačném případě se bude český bytový fond zateplovat až několik století. ,,Členové Sdružení EPS ČR jsou připraveni pokrýt zvýšené požadavky na výstavbu nových a rekonstrukci starých, nevyhovujících bytů a domů. Kapacity výroby, včetně následného využití EPS odpadů jsou dostatečné," uvádí Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR.

,,Očekáváme, že letošek by mohl odstartovat trend pozvolného navýšení spotřeby, zhruba o 3-5 %. Kvůli nižší inflaci i snižování úrokových sazeb očekáváme, že spotřeba českých domácností vzroste a dojde i k oživení hypotečního trhu. Ruku v ruce s možností využít dotačních programů, jako Nová zelená úsporám nebo Oprav dům po babičce, dojde k rozběhu renovací a také nové výstavby," uzavírá Zemene.

Podrobné informace o pěnovém polystyrenu naleznete na www.epscr.cz a o jeho recyklaci na polystyren.cz

O Sdružení EPS ČR

Sdružení EPS ČR je národní profesní organizace založená v roce 1998 s cílem podporovat a koordinovat vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu výrobků z EPS, poskytovat konzultace v oblasti výroby a použití výrobků a aplikací z EPS, zvyšovat bezpečnost výrobků z EPS a podílet se na úsporách energie.

Sdružení reprezentuje většinu dodavatelů a zpracovatelů EPS v České republice. Jde o firmy, které celkově zaměstnávají přes 1000 pracovníků a ročně zpracují více než 50 tisíc tun EPS. Sdružení EPS ČR je také členem Evropského sdružení výrobců EPS (EUMEPS). Více informací naleznete na www.epscr.cz.

Snižování energetické náročnosti budov pomocí zateplení je významným krokem v plnění ekologických závazků České republiky a zároveň cestou k finančním úsporám domácností, firem i veřejného sektoru. Ročně je u nás zatepleno na 16,5 milionů m2 obvodových stěn s průměrnou tloušťkou izolace 160 mm (Zdroj: CZB, 2022). Jako klíčové izolanty jsou přitom používány fasádní desky z pěnového polystyrenu nebo minerální vlna. Na pěnový polystyren připadá 60 % trhu s vnějšími tepelně-izolačními kompozitními systémy ETICS (zdroj: CZB, 2022). Jeho obliba vychází z toho, že je levnější, lépe manipulovatelný a má stabilní izolační vlastnosti.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů