Středa, 24. dubna 2024

Zákon o obchodu s emisemi prošel ve Sněmovně do druhého čtení

Zákon o obchodu s emisemi prošel ve Sněmovně do druhého čtení
Zákon o obchodování s povolenkami pro vypouštění emisí skleníkových plynů Sněmovna pustila do druhého čtení. Trh s emisními povolenkami má být v Evropě zahájen 1. ledna 2005.
Každá ze zemí EU vydá svým průmyslovým podnikům určitý počet povolenek, kterým stanoví, kolik emisí skleníkových plynů mohou vypustit. Na konci každého roku pak budou muset podniky státu vrátit tolik povolenek, kolik emisí vypustily, a zbytek budou moci prodat.
Pro to, aby s povolenkami mohli od nového roku obchodovat i české podniky, musí být vládní návrh zákona schválen do konce roku. Ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) původně chtěl, aby zákon byl schválen ve zkráceném řízení hned v pátek, ale pak od toho ustoupil. Sněmovna nakonec zkrátila lhůty tak, aby byla šance, že zákon od 1. ledna začne platit.
Ambrozek řekl, že zavedením pravidel obchodování s povolenkami chce jeho úřad snížit množství emisí. "Znečišťovatelé budou ekonomicky motivováni k zavádění technologií šetrnějších k životnímu prostředí. Díky obchodování s povolenkami se firmám zmenší náklady na snížení znečištění," dodal ministr.
O to, jak velké množství povolenek stát podnikům od 1. ledna rozdělí, vedly spor ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu. Ambrozkův resort navrhoval zhruba 100 miliónů tun ročně. S tím ale Urbanovo ministerstvo průmyslu a obchodu nesouhlasilo, protože by to ohrozilo konkurenceschopnost českých podniků a zbrzdilo hospodářský růst. Ministerstvo průmyslu žádalo zvýšení limitu na 116,3 miliónu tun ročně. Vláda pak odsouhlasila 107,66 miliónu tun emisí ročně.
Hnutí Duha kompromis považuje za příliš vysoký. Sektory, které se mají účastnit obchodování s emisemi, dnes podle něj vyprodukují 89 miliónů tun emisí oxidu uhličitého ročně. "Pokud bude limit stanoven na skoro 108 miliónů tun, umožníme našim podnikům v přepočtu na obyvatele druhé největší exhalace v rámci zemí EU. A my patříme k největším znečišťovatelům v Evropě, i když se to v 90. letech proti 80. letům značně zlepšilo," řekl Právu Vojtěch Kotecký z Duhy.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů