Úterý, 16. dubna 2024

Alfou a omegou vodního díla je přínos pro krajinu

Alfou a omegou vodního díla je přínos pro krajinu
Pod Špicí bylo zkolaudováno vodohospodářské dílo - malá vodní nádrž, která vznikla ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí.


Dřevěnice - Veřejnost delší dobu sledovala práce v blízkosti komunikace I/16 pod Špicí. Dohady, zda zde vznikne koupaliště, které budou využívat návštěvníci nedaleké hospody, nebo chovný rybník, vyvrátil majitel pozemku Luboš Svatý. Inicioval zde a rovněž sponzoroval stavbu malé vodní nádrže, která bude doplněna zelení tak, aby došlo k propojení několika biocenter a vytvoření původního charakteru krajiny.
Pomohl stát
Vybudování díla stálo dva miliony korun za přispění Fondu ministerstva životního prostředí. To zatím propůjčilo finanční prostředky, neboť konečné přiznání subvencí bude provedeno až po kolaudaci a auditu, který se musí uskutečnit do konce roku. Nádrž je napájena z vodního zdroje Tužínka, je dlouhá 245 metrů a v nejhlubším místě měří dva metry. Bude fungovat jako součást interačního prvku (součást systému ekologické stability), takže bude přínosem pro životní prostředí. "Pokud se zde bude chtít někdo koupat, charakter díla nenaruší. Ale jeho hlavním posláním je zadržení vody v krajině a vytvoření určitých biocenter s návratem veškerého života," říká Luboš Svatý.
Vyvádí nás zároveň z omylu, když se dotazujeme na zbudovanou oplocenku v sousedství a domníváme se, že je určena pro chov zvěře. Jsou zde vysazeny dřeviny (duby, javory, jeřáby), které poslouží k začlenění celého komplexu do krajiny. Alfou a omegou díla je tedy přínos pro přírodu. Lokalita podle informací jejího majitele nebude uzavřená a bude volně přístupná. Jen dřeviny budou opatřeny ochrannými prvky, aby nedošlo k porušení okusem zvěře.
Zpět k přírodě
"Na Jičínsku bylo čerpání peněz z programu revitalizace říčních systémů zatím minimálně využíváno, i když existuje již patnáct let. Stavba byla bezproblémová, většinou se potýkáme s dohady ohledně pozemků. Tady šlo vše hladce. Nádrž by měla přispět k zvýšení biodiverzity, tedy návratu původních rozličných živočichů, například žab. Povedlo se vrátit část zemědělsky těžko využitelné půdy, několikrát bezúspěšně odvodněné, zpět přírodě," vysvětluje jeden z projektantů díla Jaroslav Tměj.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů