Středa, 24. dubna 2024

V Liberci zřejmě zdraží odvoz odpadu

V Liberci zřejmě zdraží odvoz odpadu
S největší pravděpodobností budou platit i děti do tří let, které byly dosud od poplatku osvobozeny

Se zvýšením poplatků za likvidaci komunálních odpadů musí podle všeho od 1. ledna počítat Liberečané.

Radnice totiž kvůli květnovému skoku DPH z pěti na devatenáct procent doplácí na svoz odpadářské firmě A.S.A. nad vybrané peníze od občanů už čtyři milióny korun ročně ze svého navíc. A ještě další peníze přitom už vydávat nechce.

Ve hře tři varianty

Ve hře jsou tak celkem tři varianty: zvýšení současného poplatku ze 480 na 500 korun na hlavu a rok či snížení výdajů na ekologické nakládání s odpady, čímž by více zbylo pro svozovou společnost. Úplně nejpravděpodobnější je ale zpoplatnění dětí do 3 let, které mají zatím pod Ještědem likvidaci odpadů zcela zdarma.
"Oproti zákonu jsme měli ve vyhlášce osvobozením dětí jako jakýsi nadstandard. Jejich zpoplatnění by nám přineslo zhruba jeden a půl miliónu korun. Zvyšovat sazbu dospělým o dvacetikorunu by nebylo šťastné, protože celková částka by pak byla špatně rozpočitatelná na měsíce," vysvětlila Právu ekonomická náměstkyně primátora Eva Kočárková (Strana pro otev. společnost).
Radnice přitom vychází z jednoduché rovnice, že právě malé děti vyrobí třeba kvůli papírovým plenám odpadů nejvíce. Podle libereckého primátora Jiřího Kittnera (ODS) přitom město musí novou vyhlášku přijmout ještě na letošním prosincovém zastupitelstvu, aby novou sazbu mohlo vybírat už od ledna 2005.
"Před zvýšením DPH totiž bylo vše nastaveno tak, aby to tak zhruba vycházelo (a město nedoplácelo - pozn. red.). O zvýšení limitu poplatku v samotném zákoně se zatím prý neuvažuje (dosud 500 korun na hlavu - pozn. red.), ale tlak určitě bude. Všechna města s tím totiž mají problémy, je ale třeba to připustit, protože jde o politikum," míní Kittner.
Otázkou však je, co zvýšení sazby udělá s veřejností. V roce 2000, kdy se v Liberci kapitační platba na hlavu zaváděla, totiž návrh radních vyvolal velký rozruch a do zastupitelstva tehdy přišli lidé proti tomu i demonstrovat. Zpoplatnění dětí zasáhne především mladé, vícečetné rodiny - u průměrné čtyřčlenné s malými dětmi to bude například znamenat tisícovku ročně navíc. Úplně vyloučit se ale ještě nedá ani zvýšení poplatku pro dospělé na rovnou pětistovku. Město by tím získalo zhruba další dva milióny navíc, a pokud by zároveň zpoplatnilo i děti, bylo by rázem na svých.

Zkušenosti z ciziny

Nejméně reálně naopak vypadá přiškrcení toku peněz na separaci a třídění využitelných odpadů. "Máme naopak zkušenosti ze zahraničí, že se na ekologické nakládání s odpady doplácí a města to podporují. Snížení peněz pro nás není přijatelné, dávat by se mělo naopak ještě více. Vnímají to i lidé, kteří se zajímají, z čeho se jejich poplatek vlastně skládá," podotkla za Děti Země pro Právo Simona Jašová.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů