Pátek, 26. dubna 2024

Tajemný datel oživil a zase zmrazil naděje ochránců přírody

Tajemný datel oživil a zase zmrazil naděje ochránců přírody

Tajemný datel oživil a zase zmrazil naděje ochránců přírody
PEREX: Nadšeni byli ornitologové i ekologové. Američtí vědci totiž loni v dubnu oznámili, že objevili datla knížecího, nádherného ptáka, který je považován za vyhynulého. Okamžitě se stal symbolem úspěchů při ochraně přírody. Usilovně pátrající výzkumníci však od té doby datla nenašli.

Datel knížecí (Campephilus principalis) byl, či možná stále je jedním z největších a nejhezčích šplhavců na světě. Půl metru dlouhý a kolem půl kilogramu těžký opeřenec žil na americkém kontinentě, a pro svou krásu vstoupil do lidových legend. Jeho poslední potvrzené pozorování však pochází z roku 1944.
Intenzívní těžba dřeva, při níž dřevorubci systematicky pokáceli milióny hektarů panenských lesů na jihu USA, poničila jeho životní prostředí. Datel vymizel a byl v seznamech zapsán jako pravděpodobně vyhynulý.

Pozorování z kajaku
Avšak 11. února 2004 se Gene Sparling, obyvatel městečka Hot Springs v americkém státě Arkansas, projížděl na kajaku v místní přírodní rezervaci Cache River. Přitom zahlédl neobvykle velkého datla s červenou chocholkou na hlavě, který přistál na blízkém stromě. Sparling si jej stačil prohlédnout natolik, aby usoudil, že krásným ptákem mohl být datel knížecí.
O svém zážitku ihned informoval ornitology. Dva z nich, Bobbyho Harrisona z univerzity v Huntsvillu v Alabamě a Tima Gallaghera z Cornellovy univerzity v Ithace ve státě New York, jeho svědectví zaujalo.
Přicestovali do Arkansasu a začali se Sparlingem hledat. Skutečně ptáka zahlédli, ale jen na chviličku - přeletěl rameno řeky, po níž pádlovali. Vyfotografovat jej nestačili. Oba ornitologové však nezávisle na sobě nakreslili, co viděli. Jejich obrázky zachycují znaky typické pro datla knížecího.
Teď by měl ovšem zpozornět každý psycholog. Harrison i Gallagher přece přijeli hledat právě tohoto ptáka. A tím jsou ovlivněni. Lidská psychika je zrádná. Oba vědci mohli nakreslit to, o čem věří, že viděli. Prostě proto, že to vidět chtěli.

Rozmazaný videozáznam
Odstartovalo tedy pátrání, na něž se sjeli profesionální i amatérští ornitologové. Špatně prostupné lesy zabírají plochu asi 2200 čtverečních kilometrů. Průzkumníci z nich zatím prošli jen nepatrný zlomek.
Tisková zpráva ochranářské organizace Nature Conservancy uvádí, že odborníci strávili pozorováním celkem sedm tisíc hodin a hledaného ptáka viděli patnáctkrát. Ale opět pokaždé jen na chvilku. Nepořídili ani dostatečně kvalitní fotografie. Datla tudíž nejlépe zachycuje jen několikavteřinový náhodný videozáběr, na němž v pozadí přeletí hodně rozostřený pták. (Videozáznam je vystaven na webové stránce http://www.nature.org/pressroom/features.)
Odborníci z Cornellovy univerzity pracně rozebrali záběr po záběru. Dospěli k názoru, že rozložení černé a bílé barvy na křídlech nafilmovaného ptáka odpovídá datlu knížecímu. Přesvědčili i redakci časopisu Science, která jejich zprávu loni v dubnu publikovala.
Ornitologové také v arkansaských lesích rozmístili aparatury pro nahrávání zvuku. Natočili 17 tisíc hodin záznamů. V nich vědci z Cornellovy univerzity loni v létě našli zvuk, který se podobá volání datla knížecího natočenému ještě ve třicátých letech.

Pro velkolepého ptáka deset miliónů dolarů
Zázračné znovuobjevení datla knížecího slavili ochranáři jako svůj triumf. "Je to fascinující. Amerika má novou možnost ochránit budoucnost jak tohoto velkolepého ptáka, tak i úžasných lesů, v nichž žije," řekl na tiskové konferenci loni v dubnu John Fitzpatrick z Cornellovy univerzity.
"Nalezení datla knížecího v Arkansasu potvrzuje smysl obrovské ochranářské práce a představuje naději pro budoucnost jiných ohrožených živočišných druhů," dodal Scott Simon z Nature Conservancy.
Tiskové konference se účastnila také Gale Nortonová, ministryně vnitra (toto ministerstvo má v USA na starosti i péči o přírodu): "Naše ochrana ohrožených druhů se výborně hodí i k vytvoření podmínek pro návrat tohoto skvělého ptáka do života." Pro tento účel ministerstvo vyčlenilo deset miliónů dolarů.

Nastává skepse
Měsíce plynuly - a datel se už neobjevil. Další odborníci tedy znovu prozkoumali videozáznam. V ornitologickém časopise Auk jej letos v lednu napadl Jerome Jackson, světově uznávaný odborník na datly. A teď v březnu zveřejnil i časopis Science dva zpochybňující články dalších ornitologů.
Kritikové se shodují, že na snímku bude spíše datel chocholatý (Dryocopus pileatus) - jediný datel podobné velikosti. Zatím se však nezabývali zvukovou nahrávkou.
"Je divné, že tisíce hodin hledání a pozorování nepřinesly kloudný výsledek," uvedl Jerome Jackson pro časopis New Scientist. "Za tu dobu by tohoto ptáka přece někdo musel zase vidět."
Datel knížecí se na čas stal optimistickým symbolem přežití alespoň jednoho ohroženého druhu. Skutečnost však zřejmě bude smutnější. Tento krásný pták se možná stane dalším příkladem toho, že co člověk zničí, to se už k životu nevrátí.

Josef Tuček

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů