Úterý, 30. dubna 2024

Dosud platná ochrana velryb skončila

Dosud platná ochrana velryb skončila
Stoupencům komercializace lovu velryb kolem Japonska a Norska se na 58. výročním zasedání Mezinárodní velrybářské komise (IWC) poprvé podařilo uspět při hlasování, a přiblížit se ke svému cíli. Zasedání se koná v karibském ostrovním státečku Svatý Kryštof a Nevis.
Po třech porážkách v pátek a v sobotu zvítězili zastánci ukončení ochrany velryb v neděli při hlasování o takzvané deklaraci ze Svatého Kryštofa. V té se mimo jiné uvádí, že IWC by se napříště neměla zabývat ochranou těchto mořských savců, ale měla by se věnovat kontrole komerčního lovu velryb.
Stejně jako předchozí bylo i toto hlasování velmi těsné, tentokrát však ve prospěch stoupenců uvolnění lovu.
Ke zrušení dosavadního moratoria na volný lov velryb, které bylo přijato před 20 roky, to sice není požadovaná tříčtvrtinová většina, ochránci velryb však přesto vyjádřili zděšení nad výsledkem hlasování a označili je za začátek konce ochrany velryb. Deklarace konstatuje, že moratorium bylo považováno za dočasné a dnes již není potřebné.
Japonsko zákaz komerčního lovu velryb dodržuje, využívá ale povolení lovu pro vědecké účely, jejichž cílem je zjistit více o tom, jaké role různé druhy velryb hrají ve svém prostředí, a studovat dopady znečištění vody na tyto živočichy. Minulou sezónu se jeho lodě vrátily z antarktických vod s 850 plejtváky malými a s deseti plejtváky myšoky, v plánu do budoucna jsou i keporkakové.
Ekologické organizace již dlouho Tokio obviňují, že pod zástěrkou vědeckého programu zabíjejí velryby pro komerční účely.
Také Island provozuje lov pro vědecké účely, zatímco Norsko jako jediná země mezinárodní moratorium ignoruje; podle loňské kvóty směli norští velrybáři ulovit 1052 plejtváků myšoků.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů