Pátek, 19. dubna 2024

Univerzita začala s výstavbou přírodovědecké fakulty

Univerzita začala s výstavbou přírodovědecké fakulty

Olomouc - Položením základního kamene nové budovy přírodovědecké fakulty odstartovali včera představitelé vysokého učení jednu z největších investičních akcí v dějinách Univerzity Palackého v Olomouci. Náklady na výstavbu šestipodlažní budovy, která do dvou let vyroste na třídě 17. listopadu, činí zhruba 850 milionů korun. Převážná část jde ze státního rozpočtu.

Stavba přírodovědecké fakulty by měla být dokončena do konce června roku 2008. Do budovy se přestěhují obory se zaměřením na matematiku, chemii, fyziku, informatiku a vědy o Zemi. "Na dnešní den jsme čekali více než čtyřicet let. Vychováváme špičkové přírodovědce, a proto chceme, aby měli při své práci co nejlepší zázemí," řekl rektor UP Lubomír Dvořák.

Objekt bude přes 200 metrů dlouhý a 25 metrů široký. Dostane podobu protáhlého kříže, přičemž hlavní část pozemku zůstane nezastavěná a bude sloužit jako park. V místě křížení vznikne uvnitř budovy centrální atrium.

"V suterénu budou garáže, v přízemí výukové prostory s prosklenými fasádami. V prvním a druhém patře budou společné výukové prostory a další tři patra obsadí jednotlivé studijní obory," uvedl jeden z architektů Pavel Joba ze společnosti Atelier M1 architekti. Poslední podlaží je navrženo jako ustupující, aby objekt působil celkově nižším dojmem. "Zde bude děkanát fakulty, kabinet výuky jazyků, informační centrum a kafetérie, ze které bude možné vyjít na terasu," doplnil Joba.

Stavba Přírodovědecké fakulty UP v Olomouci se bude od podobných budov lišit tím, že se studenti a profesoři nebudou pohybovat v koridorech, ale spíše ve společných halových chodbách, kde budou podél stěn skříňky a malá respiria.

Fotografie: Slavnostní poklepání na základní kámen včera odstartovalo stavbu nové budovy Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Stavba zhruba za 850 milionů korun vyroste na třídě 17. listopadu do dvou let.

Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů