Úterý, 30. dubna 2024

Při povodni už bude Labe průtočnější

Při povodni už bude Labe průtočnější

Litoměřicko - Při příštích povodních bude voda v Labi protékat snáze. O stromy rostoucí v okolí koryta se už nebudou zachytávat nečistoty, které s sebou zvýšená hladina řeky pravidelně přináší. Společnost Povodí Labe totiž v těchto dnech zajišťuje prořezávání levého břehu řeky v úseku Lovosice - Roudnice nad Labem.

"Máme na tyto práce určeno několik skupin našich stálých pracovníků," informoval vedoucí střediska Labe 1 Lukáš Landa, který spravuje tok řeky od soutoku s Vltavou až po střekovká zdymadla.

V těchto dnech probíhají práce v okolí Prosmyk a Mlékojed. Další skupina pracovníků působí nedaleko Židovic. Hlavním úkolem je pro ně prořezávání náletových dřevin a odstraňování dalších nečistot na zpevněném levém břehu Labe.

Náletové dřeviny, které rostou přímo ve spárách dlažby na břehu, totiž rozrušují jeho profil svými kořeny. Při povodních pak hrozí, že se o jejich kmeny budou zachytávat nečistoty a voda je svou silou vyvrátí, čímž dojde k trvalému porušení nákladně zbudovaného levého břehu řeky.

"Většinou odřezáváme menší topoly, akáty a vrby. Vše do průměru kmene čtyřicet pět centimentrů," uvedla Jana Váňová, pracovnice Povodí Labe, která pracuje na pročištění břehu v lokalitě Prosmyky- Mlékojedy.

"Prořezávání a čištění břehu bude probíhat do února až března. Po dobu vegetačního klidu rostlin. Tyto práce provádíme z vlastního rozpočtu v rámci údržby říčního koryta," vysvětlil Landa.

Michal Závada

Litoměřický deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů