Čtvrtek, 28. března 2024

Podpora na ekologicky šetrné farmaření a péči o krajinu stoupne

Podpora na ekologicky šetrné farmaření a péči o krajinu stoupne
Praha - Podpora zemědělcům na údržbu krajiny a hospodaření šetrné vůči životnímu prostředí od letoška stoupne. V novém programu rozvoje venkova je na tento účel na roky 2007 až 2013 vyčleněno zhruba 30 miliard korun, tedy asi 4,3 miliardy ročně. Doposud to bylo zhruba o miliardu méně. Dvě nařízení, která výplatu dotací upravují, dnes schválila vláda, uvedl na tiskové konferenci po jednání ministr zemědělství Petr Gandalovič. Ekofarmáři ale příliš spokojeni nejsou.

V rámci tzv. agroenvironmentálních opatření se podporuje ekologické zemědělství, integrovaná, tedy šetrná produkce ovoce, révy vinné a nově také zeleniny, dále ošetřování luk a pastvin, zatravňování orné půdy či pěstování meziplodin. Z 80 procent bude hradit dotace na tento účel Evropská unie a 20 procent financování připadne na národní rozpočet.

Například sazby dotací pro ekofarmaření vzrostou v některých případech skoro dvojnásobně. Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO a Svaz marginálních oblastí, zastupující farmáře z horských a podhorských oblastí, ale již dříve kritizovaly ministerstvo zemědělství za to, že jedna z klíčových dotací, na louky a pastviny, vzroste méně, než se původně navrhovalo. Z dosavadních 1100 korun na hektar se zvýší na 70,5 eura (1940 korun) na hektar, zatímco původně to mělo být 89 eur (2449 korun) na hektar.

"Spokojeni samozřejmě nebudeme, příslib byl výrazně vyšší," řekl dnes ČTK k sazbě na louky předseda svazu PRO-BIO Zdeněk Perlinger. Podle Svazu marginálních oblastí ohrozí menší růst dotace rozvoj ekologického zemědělství.

Gandalovič dříve snížení sazby sazby pro trvalé travní porosty zdůvodnil neuspokojivou strukturou ekologického zemědělství, kde v drtivé míře převládají právě louky a pastviny, a naopak jen menší část představuje orná půda. I z toho pak plyne nedostatečná nabídka biopotravin z domácích surovin. Podle Perlingera jsou ale hlavní příčinou nedostatečné nabídky chybějící zpracovatelské kapacity.

Výrazně vzrostou i dotace na tzv. integrovanou produkci, která musí být rovněž šetrná k prostředí, ale pravidla nejsou tak přísná jako u ekologického zemědělství. Více než dosud farmář dostane například za ošetřování luk a pastvin v klasickém zemědělství.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů