Úterý, 30. dubna 2024

Bursík navrhl odepsat zásoby zlata v Pošumaví

Bursík navrhl odepsat zásoby zlata v Pošumaví
Ministr životního prostředí Martin Bursík zamítl žádost české společnosti Potamon GTS o povolení průzkumu zlatonosných dolů na Kašperskohorsku.

Včera to oznámil šéf tiskového odboru ministerstva Jakub Kašpar. Firma už rozhodnutí obdržela a je pravomocné.

Potamon GTS Praha, složená z šestnácti geologů a těžařů, se ale nevzdává. V nejbližších dnech podá na ministerstvu žádost o předběžný souhlas se stanovením dobývacího prostoru. "Mohli jsme o něj žádat hned, ale chtěli jsme být transparentní a spolupracovat s ministerstvem a obcemi od počátku prací," řekl výkonný ředitel Rudolf Řepík.

Podle Bursíkova zdůvodnění stát nehodlá ani nyní, ani v blízké budoucnosti poskytnout území na průzkum ložisek zlata nikde v Česku. "Za současného stavu nepovažuje těžbu zlata za žádoucí," uvádí Bursík ve svém odůvodnění a dodává, že zásoby nerostů v Kašperských Horách byly rozhodnutím ministerstva průmyslu a obchodu odepsány.

Potamon se domnívá, že ministr se s argumenty firmy důkladněji vůbec neseznámil. "V rozhodnutí ministerstva se argumentuje těžbou, ale v této fázi nejde o těžbu," tvrdí Řepík. Firma chce přehodnotit práce, které na ložisku v letech 1982 až 1996 prováděly společnosti Geoindustria a TVX Bohemia důlní, za níž stáli Kanaďané. TVX chce údajně data, získaná tehdejším průzkumem, prodat na londýnské burze. Zájem o ně mají ruská firma KGD, těžaři platiny z Kamčatky, australská BHP a Bavorská těžební.

Území v okolí Kašperských Hor je poddolované od středověku, eventuální nová těžba i úprava rud by probíhaly pod již existujícími chodbami.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů