Úterý, 30. dubna 2024

Ochránci přírody řekli dálnici ne

Ochránci přírody řekli dálnici ne

MIKULOV - Správa Chráněné krajinné oblasti Pálava nesouhlasí s mikulovskou trasou rychlostní silnice do Rakouska. Zamítavé stanovisko, které se týká úseku od Perné po státní hranici, odeslala investorovi v tomto týdnu.

Je to tak, napsali jsme, že nesouhlasíme. V podkladech je několik nedostatků. Zejména chybí některá hodnocení a vazby na územní plány. Schází také vyhodnocení, jakým způsobem se trasa dotkne krajinného rázu chráněné krajinné oblasti,“ shrnul vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti Pálava Jiří Matuška.

Jihomoravská krajská radní Anna Procházková, která má dálnici do Rakouska v popisu práce, s rozhodnutím ochránců přírody nesouhlasí. „Nerozumím tomu. Chráněná krajinná oblast má podle mého názoru chránit přírodu. Jestli něco není v souladu s územním plánem, to by měl stanovovat spíše stavební úřad,“ nechala se slyšet Procházková, která ale včera zamítavé stanovisko ještě ani neviděla.

Podle Matušky nemusí být rozhodnutí mikulovských ochránců přírody definitivní. „Investor může doplnit chybějící podklady a požádat o vydání závazného stanoviska znovu. A nová žádost může být vyhodnocena jinak,“ připustil šéf mikulovské správy, který by měl pro srovnání rád v ruce i podklady ke druhé uvažované trase dálnice na Břeclav. Ty ale teprve vznikají.
 Michal Šupálek

MOJE BRNĚNSKO
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů