Úterý, 30. dubna 2024

Veterinární kongres je věnován legislativě léků

Nejvýznamnější událostí veletrhu ANIMAL VETEX, který se uskuteční od 6. do 10. dubna 2008 bude 3. středoevropský veterinární kongres.
Veterinární kongres je věnován legislativě léků

Letošní ročník tohoto odborného doprovodného programu  je věnován zásadnímu tématu – lékové politice. Prestižní akci garantují Veterinární komora ČR, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Genoservis, a.s., Olomouc a letos poprvé Veterinární komora Slovenska.

V Brně se na kongresu sejdou všichni, praktickými lékaři počínaje a autoritami z oboru konče, a to nejen z ČR, ale i dalších zemí. Jde o obrovskou příležitost k diskusi o nadstavbě, pořadatelé očekávají účast tří set lékařů, zástupců komor, firem, ale i lokálních lékařů z terénu, pracovníků státní správy a představitelů zemědělských podniků.  Velký zájem o toto téma mají veterináři ze Slovenska, kde byl zákon o lécích už schválen.

Registrace medikamentů je pro ČR důležitá, neboť jen tak nebude možno téměř bez problémů schválit lék s nímž ostatní země nesouhlasí. To samozřejmě platí o všech státech ve společenství. Prostě musí existovat stejné podmínky a jednotný přístup k registraci léčiv. V Brně se bude hovořit  také o rozumném hospodaření s medikamenty, o snižování podávání antibiotik hospodářským zvířatům i o prevenci, která by omezila podávání léků. Proto má o kongres velký zájem ústředí veterinárních lékařů v Bruselu, které zastřešuje všechny lékaře ve společenství. Účast na kongresu přislíbil prezident Federace veterinárních lékařů Evropy Walter Winding. Měla by přijet i velvyslankyně ČR v Bruselu Milena Vicenová. Nebudou chybět tradičně sousedé z Polska, Rakouska, Německa, odborníci z Litvy a Lotyšska, a dalších států. Přijedou též veterináři z nově přistupujících zemí do EU z Bulharska a Rumunska. Jejich účast jim usnadní bruselská organizace Taiex, která v tomto případě hradí část nákladů. Kongres směřuje do úplně jiných dimenzí než ostatní veterinářské akce, nezabývá se totiž vlastním léčením zvířat ani terapeutickými zákroky.

V prvním ročníku na kongres přijelo asi 150 odborníků, o ročník později už 250 a letos se očekává účast tří set lékařů, zástupců komor, firem, ale i lokálních lékařů z terénu, pracovníků státní správy a představitelů zemědělských podniků. V Evropě neexistuje obdobný kongres, na brněnském výstavišti  byla jeho  tradice založena v roce 2004.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů