Čtvrtek, 28. března 2024

Jarní výlovy komplikuje velká voda

Jarní výlovy komplikuje velká voda

Rožmitál/ Rybáři chtějí o víkendu lovit Sadoňský rybník, ale zatím netuší, zda nádrž dokáží upustit, protože teče hodně vody.

Rybáři z místní organizace v Rožmitále zahájili jarní výlovy. Ty jim ovšem komplikuje počasí. Pro svůj první jarní výlov si vybrali minulou sobotu, když zatáhli sítě na Velkém Kotelském rybníku v Hutích. Kvůli dopolední bouři, kterou provázelo nejdříve krupobití a pak déšť, museli výlov na čas prerušit. Vichřice Emma, která o víkendu dorazila do Čech přinesla silnější dešťové přeháňky a ty zvedaly hladiny toků. Že napršelo docela dost vody, potrdil i správce rožmitálské meteorlogické stanice Hubert Hoyer. „Od víkendu do současné doby spadlo asi 45 milimetrů vody na metr čtvereční,“ upřesnil včera správce. Včerejší ranní mráz sice zmenšil průtok vody, ale i tak nevědí rybáři, kdy uskuteční výlov Sadoňského rybníka v Rožmitále.
„Chceme lovit o víkendu, ale nevíme, ještě jestli to bude v sobotu nebo v neděli. Není vůbec jisté, jestli stačíme nádrž upustit,“ konstatoval hospodář rožmitálských rybářů František Jeníček.

Ryby, které při jarních výlovech uvíznou v sítích, vypuštějí do sportovních rybníků, ty větší prodávají, aby měli peníze na svoji činnost.
„Jenom za pronájem rybníků dáváme ročně 50 tisíc korun. Podražilo krmení a něco nás stojí nákup plůdku, abychom mohli také zarybňovat nádrže a vodní toky,“ doplnil František Jeníček. Nějaké peníze také padly na budování dvou sjezdů a na kádiště v Sobeňském rybníku.

Asi přes šesti lety se rožmitálští rybáři pokusili vrátit do přírody jedinou treskovitou rybu žijící ve sladké vodě – mníka jednovousého. Toho vysadili do Kotelského potoka, kde tato ryba před mnoha lety byla původním a běžným druhem. Do horního toku Kotelského potoka vysazují rybáři také pstruha potočního.
Naposledy to bylo 20 tisíc kusů pstružího plůdku, který byl vypuštěn pod prameniště Kotelského potoka nad loveckou chatou Roubenka v Brdech. „Z plůdku velkého od tří do čtyři centimetrů má ale na přežití naději jen asi deset procent kusů z celkového počtu. Ryby se také mezi sebou potom navzájem požírají,“ uzavřel hospodář.

 

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů