Pátek, 29. března 2024

Olivový olej - zdraví ze Středomoří

Olivový olej - zdraví ze Středomoří

Někdy bývá lehce trpký a mírně nahořklý, jindy má vysloveně ovocnou chuť. Italové, Řekové i Španělé ho přikápnou tu do polévky, na těstoviny, luštěnin nebo do salátu, příp. jej jedí jen tak s chlebem a oregánem. Řeč je o olivovém oleji, který už Homér označil za tekuté zlato jihu.  

„Navíc se v zemích u Středozemního moře prokazatelně vyskytuje daleko méně srdečně-cévních chorob, než udává evropský průměr. Odborníci se domnívají, že je to zásluhou zdejší stravy, v níž hraje významnou roli právě olivový olej.

Ten kromě jiných pozitiv neobsahuje cholesterol, a dokonce pomáhá snižovat jeho hladinu v krvi,“ přidává se k chvále hebké tekutiny rovněž Věra Stejskalová, nutriční terapeutka z pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Co se vyplatí vědět

Pro lidskou výživu jsou nejdůležitější tři základní typy olivových olejů:

  • Extra panenský. Pochází z prvního lisování za studena do 24 hodin od sklizně oliv. Ty nejkvalitnější oleje se dokonce ani nelisují, produkt se získává jen mechanickým rozdrcením plodů, aby v něm zůstalo co nejvíc prospěšných látek. Má zlatozelenou barvu, je lehce nahořklý a vhodný hlavně do salátů.
  • Panenský. Jde o výsledek druhého lisování za studena. Zlatavá tekutina příjemné chuti se dá použít v teplé i studené kuchyni.
  • Olivový. Bývá nejlevnější a tvoří jej směs olejů panenského (asi 25 %) a rafinovaného stolního. Hodí se hlavně na vaření, protože snese teploty až do 210 °C.

Na trhu se vyskytují i další druhy olivových olejů, například klasický rafinovaný nebo matolinový z olivových slupek a pecek, jenž se používá především k technickým účelům. 

Etiketa hlavně u panenských olivových olejů uvádí také údaj označující jejich kyselost. Vypovídá o obsahu volných nasycených mastných kyselin, které mohou mít negativní vliv na celkovou kvalitu produktu.

Produkty, kde kyselost nedosahuje 1 %, se v EU od r. 1991 nabízejí pod názvem Extra panenský (virgin) olivový olej. U hodnot pod 0,3 % lze mluvit o excelentním výrobku. U panenského olivového oleje činí tato hranice 2 %.

Muzeum výroby olivového oleje na řeckém ostrově Lesvos

The Museum of Industrial Olive-Oil Production in Lesvos (MBEL) in Agia Paraskevi, on the Island of Lesvos, has been founded and designed by the Piraeus Bank Group Cultural Foundation (PIOP), which is also responsible for its operation. It is housed in the premises of the old communal oil-mill — the Municipality of Agia Paraskevi having ceded their right of use to the Foundation. The project has been included in the 2000-2006 North Aegean Regional Operational Programme and has been financed by the Third EU Structural and Cohesion Fund. This Museum is part of a network of thematic museums of technology created by the Foundation and is a natural extention of the Museum of the Olive and Greek Olive Oil in Sparta.

The Agia Paraskevi complex has been developed as “an oil-mill turned into a museum of an oil-mill”, restoring both its architectural and mechanical features to their original condition.

The old machinery and equipment that have been preserved, and fully restored, are being exhibited in a unique way by being put into use for demonstration’s sake, which is supported by digital shows.

One can witness the development of the various machines, while special emphasis is given to the changes the introduction of mechanical power brought into the process of oil-production. In the main building the three basic steps of the oil-production process (crushing the olives, pressing the olive-pulp, separating oil from water) are shown, while reference is made to the auxiliary operation of the flour-mill.

The former storage areas of the olive crop are used as auxiliary exhibition halls, in which exhibits present the human element involved in oil production. The larger storage areas hold detailed exhibits of: a) the history of the communal oil-mill of Agia Paraskevi, noting especially the communal ownership of the mill — a quite novel development for the time, and its effects on the social and economic structure of the area; b) the mechanization of oil production in Lesvos; and c) the wider socio-economic background. In the smaller storage areas the full cycle of trades involved in oil production is presented.

The Museum has also a hall for hosting various types of events, a café, and a small open-air theatre.

The Museum of Industrial Olive-Oil Production in Lesvos aims at presenting the industrial heritage of the island, not only in the oil-production section but also in the wider field of technological development, as well as projecting it against its architectural, social and cultural background.
 

OPENING HOURS 

From March 1st to October 15th
Daily 10:00 a.m. – 6:00 p.m. (closed on Tuesdays)

MUSEUM OF INDUSTRIAL OLIVE-OIL PRODUCTION IN LESVOS

811 02 Agia Paraskevi, Island of Lesvos, Greece
Tel.: 30 22530 32300
www.piop.gr • e-mail: piop@piraeusbank.gr

ZDROJ: www.novinky.cz, kráceno,www.aegean.gr

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů