Pátek, 19. dubna 2024

Občané píší premiérovi: "R52 se nevyplatí."

Občané píší premiérovi: "R52 se nevyplatí."

Jihomoravské obce a nevládní organizace odeslaly premiérovi ČR Janu Fischerovi a ministrovi financí Janotovi dopis o problémech projektu silnice R52 [1].

Dopis je reakcí na Deklaraci na podporu projektu silnice R 52, kterou zaslalo Fischerovi Zastupitelstvo kraje. "Upozorňujeme na to, že projekt nejen zhorší životní podmínky množství občanů, ale kvůli závažným chybám v jeho přípravě navíc zhatí šanci na financování trasy Brno - Vídeň z evropských fondů." přibližuje obsah reakce občanů starosta obce Dolní Dunajovice Mgr. Josef Hasník.

Zásadní právní vadou podle Ekologického právního servisu je, že nedošlo k posouzení variant možného silničního spojení Brna s Vídní. V případě, že k posouzení nedojde, kraj se připraví o možnost získat peníze od Evropské unie a zbytečnou [2] silnici zaplatí stát z vlastní kapsy. "Rozhodnutí o stavbě silnice bude snadno napadnutelné u soudu. Pro rozpory se směrnicemi nebude Evropská unie chtít tento projekt financovat." upozorňuje právník EPS Libor Jarmič.

Občané ve svém dopise dále upozorňují na to, že se právě naskýtá příležitost napravit předešlé chyby v nově nastartovaném procesu tvorby Zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje a žádají politiky, aby informovali Rakouskou stranu o probíhajícím posuzování.

Poznámky:

[1] Viz www.zurjmk.cz

[2] Ekonomickou a dopravní neefektivitu R52 již konstatoval ve svém kontrolním závěru Nejvyšší kontrolní úřad a na závažné procesní vady při pořizování ÚP VÚC Břeclavska, ze kterého bylo vycházeno, upozorňoval jak veřejný ochránce práv, zmiňovaný NKÚ, tak nově i Evropská komise.

Zdroj: www.eps.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů