Čtvrtek, 28. března 2024

Tzv. rajský plyn je hrozbou

Tzv. rajský plyn je hrozbou

Mizení ozónu bývá spojováno s takzvanými freony čili chlorovanými nebo fluorovanými uhlovodíky. Jejich přísun do ovzduší ale snížil Montrealský protokol, který 180 zemí světa podepsalo v roce 1987, a "zdraví" ozónové vrstvy se díky tomu pomalu začalo zlepšovat. Úleva je však zřejmě pouze dočasná. Nová studie, kterou vypracovali odborníci z Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA), ukazuje na zatím přehlížený problém s oxidem dusným (N2O).

Takzvaný rajský plyn přirozeně vzniká díky bakteriím, které zpracovávají dusík z vody nebo půdy. Dalším zdrojem jsou hnojiva, čističky vod a spalovací motory. V současnosti má antropogenní původ celá třetina oxidu dusného, který přichází do atmosféry. Ročně to podle časopisu New Scientist činí asi 10 milionů tun. Většina z tohoto množství se sice ve stratosféře rozloží na neškodné molekuly dusíku a kyslíku, ale malá část přetrvá a je velmi stabilní.

V atmosféře mohou molekuly rajského plynu existovat stovky let a reagovat s atomárním kyslíkem na oxid dusnatý (NO), který rozkládá ozón a ztenčuje ozónovou vrstvu. Autoři studie proto navrhují omezení emisí rajského plynu. Argumentují i tím, že se zároveň jedná o skleníkový plyn, takže regulace by prospěla nejen ozónové vrstvě, ale také klimatu.

ZDROJ: ČRo

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů