Pátek, 19. dubna 2024

Otazníky kolem oteplování

Otazníky kolem oteplování

Jeffrey D. Sachs se v komentáři Podlý útok na klimatologii v Ekonomu č. 9/2010 zaměřil na kritiky adresované Mezivládnímu panelu ke změně klimatu.

Komentář Jeffreyho D. Sachse v podstatě ostře útočí na ty, kteří nesouhlasí se závěry Panelu OSN týkajících se klimatických změn. Nechci zde diskutovat o jeho argumentech. Je však třeba upozornit na některá zde uvedená tvrzení.

Autor píše o >>hrátkách popíračů<< a kritizuje >>volnotržní ekonomy<< na stránkách deníku The Wall Street Journal. Autoři tohoto listu prý rozpoutali zlomyslnou kampaň popisující klimatologii jako podfuk a konspiraci. Mluví o >>předvídatelném postupu ideologů a pravicových think-tanků<<.

Nevím, co zde znamená slovo >>pravicových<<, protože změny klimatu se zpravidla neoznačují politickými termíny.

Autor se ale nezmiňuje o rezoluci, předložené asi padesáti předními vědci generálnímu sekretáři Spojených národů 13. prosince 2007. Ani u nás nebyla v tisku o této rezoluci zmínka.

Argumenty, které tato skupina předložila, jsou dosti přesvědčivé. Myslím, že pan Sachs se měl soustředit na výklad jiných otázek, například proč ke klimatickým změnám, srovnatelným se změnami současnými, docházelo opakovaně v minulosti, v době, kdy průmysl ještě neexistoval.

A je řada otázek dalších, které nechci rozvádět. Co se týče využívání nerostných surovin, to sice ohrožuje životní prostředí, ale nemůže dlouhodobě změnit periodicitu klimatických změn, která je vázána na jiné faktory.

Klimatické změny mohou a musejí být předmětem diskuse. Závažné ale je, že (a to nejen u nás) se potlačují názory, které nejsou v souladu s oficiálním stanoviskem OSN o klimatických změnách.

Nejde zde hlavně o finanční zájmy některých mocných skupin, které si od boje proti klimatickým změnám slibují obrovské zisky?

Vladimír Šibrava, emeritní ředitel odboru věd o Zemi UNESCO v Paříži

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů