Úterý, 19. března 2024

Zelenou obec čeká sláva: přijede princ Charles

Zelenou obec čeká sláva: přijede princ Charles

Obci Hostětín v Bílých Karpatech se říká zelená laboratoř. Brzy ji navštíví princ Charles, propagátor biozemědělství.

Obcí Hostětín na česko-slovenském pomezí na úpatí Bílých Karpat projede člověk autem za necelou minutu. Před obcí v Bílých Karpatech běhají přes silnici srnky, nad polem krouží káně. Přesně za týden zastaví na tomto odlehlém místě limuzíny se vzácnou návštěvou. Princem Charlesem, následníkem britského trůnu.

"Vůbec si něco takového nedokážu představit. Bude to bezesporu nejvzácnější návštěva v historii obce," popisuje místostarostka Alena Kučerová.

Hostětín má něco přes dvě stě obyvatel. Místo na oficiálním programu Charlesovy návštěvy si zasloužil množstvím svých smělých ekologických projektů.

Obci se dokonce říká zelená laboratoř Moravy.

Většina místních je napojena na centrální kotelnu, která spaluje biomasu, v obci mají kořenovou čistírnu odpadních vod, solární kolektory, energeticky pasivní dům, šetrné veřejné osvětlení či Ekopension.

Místní jsou také známí výrobou svého speciálního jablečného biomoštu. Většina z toho v obci vznikla díky ekologickému centru Veronica. Princ Charles přiletí za týden z návštěvy Prahy na letiště do Kunovic. Tam nasedne do limuzíny, která s ním odjede do Bílých Karpat. Nikdo si zatím netroufá odhadnout, kolik tam na něj bude čekat lidí. Mohou to být desítky, počet ale může klidně přesáhnout i tisícovku.

"Někteří z místních si berou z práce dokonce dovolenou, aby ho na vlastní oči viděli," popisuje místostarostka.

Tady všude bude

Návštěva potrvá dvě hodiny. Britský princ bude prý na pobyt na venkově připraven, jako obuv si s sebou veze holínky. A bude je potřebovat, čeká ho procházka zasněženým okolím vesnice. Limuzína ho vysadí u výtopny na biomasu. Kotel dostala obec v devadesátých letech darem z Nizozemska. A že byla letošní zima nečekaně dlouhá, dokládají poslední zbytky dřevní štěpky v rohu skladu.

Po oficiálním přivítání si princ výtopnu prohlédne a půjde pěšky ke kořenové čistírně odpadních vod, která je na okraji vesnice.

Čeká ho pohled na dvě zasněžené přírodní nádrže, ze kterých koukají suché stonky. "Škoda že tu nebude v létě. To je to tu hezky zelené," ukazuje Alena Kučerová.

Pak princ půjde přes zasněženou louku zpět do vsi k energeticky pasivnímu domu a ekologickému centru Veronica. U centra si prohlédne i tradiční sušírnu ovoce. Lidé ji používají déle než sto let. Dříve stávaly podobné u každé chalupy.

Na návsi, kde obvykle jen parkuje linkový autobus, bude asi nejvíce rušno.

Princi Charlesovi zazpívá dětský folklórní soubor, nachystány budou i stánky lidových řemeslníků. Princ také dostane na cestu výslužku - tradiční jablečný biomošt a koláče.

V Hostětíně také zasadí památnou jabloň a zapíše se do pamětní knihy. "Vyslovil přání, že by byl rád blízko lidem. Nebudou tu žádné zábrany ani zátarasy," popisuje místostarostka. Kromě policie bude na Charlesovu bezpečnost a organizování návštěvy z povzdálí dohlížet i zhruba osm dobrovolných hasičů.

Zelený princ

Přestože návštěva následníka trůnu v tak malé obci vypadá na první pohled neuvěřitelně, princ z Walesu se nebude na venkově cítit nesvůj. Je totiž známý jako propagátor biozemědělství. Od roku 1992 má svou prosperující biofarmu a veškerý její zisk posílá na charitu.

Výrobky jeho farmy jsou v Anglii velmi populární, prodává je i ve speciálních obchodech. Mezi nejoblíbenější patří citronové sušenky.

Stejně tak jako si Charles získal srdce Angličanů svým propagováním biopotravin, pomáhají ekologické aktivity i Hostětínu.

Díky centru Veronica navštíví obec ročně až čtyři tisíce návštěvníků. Ekopension hlásí plno i v těchto dnech.

Hostětín už si před návštěvou prohlédli i policisté, aby mohla být zaručena princova bezpečnost.

Do obce přijeli i zástupci hradního protokolu, ti zase dbají na to, aby vše odpovídalo po formální stránce. Protože návštěva Hostětína bude mít víceméně soukromý charakter, prince nebudou vítat zástupy regionálních politiků.

Program prince Charlese a jeho ženy Camilly v ČR

sobota 20. března
- přijetí u prezidenta Václava Klause

neděle 21. března
- návštěva kostela sv. Klimenta a Stavovského divadla

pondělí 22. března
- návštěva ekologické vesnice Hostětín na Uherskohradišťsku (pouze princ Charles)

úterý 23. března
- přijetí u manželů Havlových
- odlet z ČR

Hostětín má 240 obyvatel

- Hostětín leží na úpatí Bílých Karpat
v údolí potoka Kolelač, má cca 240 obyvatel
- zelené technologie zde využívají ve velkém - v okolí obce se nacházejí unikátní dřevěné sochy splývající s krajinou

AUTOR: Petr Weikert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů