Pátek, 19. dubna 2024

Ekologové chtějí upravit další stěny jihočeských pískoven na podporu hnízdění ohrožené břehule říční

Ekologové chtějí upravit další stěny jihočeských pískoven na podporu hnízdění ohrožené břehule říční

Pískovny u Lžína a Borkovic na Táborsku jsou připravené na hnízdění ohroženého opeřence - břehule říční. Ekologové tam totiž s pomocí těžké techniky upravili stěny pískoven tak, aby si tam břehule mohly vyhrabat nory pro hnízdění.

Původně hnízdily ve stěnách podemletých břehů řek, což jim nyní ale regulační opatření na tocích znemožňuje. Do konce dubna, kdy břehule přilétají a hledají si místa pro svůj nový domov, chtějí ekologové obnovit ještě další čtyři stěny pískoven na jihu Čech.

"Konkrétně se bude jednat o Třebeč, Záblatí a nově chceme vyzkoušet stěny v pískovnách ve Slavošovicích. Poslední bude jindřichohradecká lokalita Na cvičišti, o kterou se do loňského roku staralo místní občanské sdružení Hamerský potok a letos jsme se domluvili, že to uděláme my," potvrdil Jiří Řehounek z českobudějovického Sdružení pro záchranu prostředí Calla.

Ekologové odhadují, že se populace ohrožené břehule říční na jihu Čech v roce 2009 rapidně ztenčila na 2070 hnízdních párů. Odhad v roce 1999 byl totiž 4875 hnízdních párů.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů