Úterý, 16. dubna 2024

Organická hnojiva - zpět k přírodě

Organická hnojiva - zpět k přírodě

Produkty ekologického zemědělství si u lidí získávají stále větší oblibu. Ekologické zemědělství je v současné době trendem, který je ohleduplný nejen k životnímu prostředí, ale i k našemu zdraví. Jde o systém hospodaření, který používá pro životní prostředí šetrné způsoby k potlačování plevelů, škůdců a chorob, zakazuje použití syntetických pesticidů a hnojiv, v chovu hospodářských zvířat klade důraz na pohodu zvířat, dbá na celkovou harmonii agroekosystému a jeho biologickou rozmanitost a upřednostňuje obnovitelné zdroje energie a recyklaci surovin.

Za organická hnojiva označujeme taková, která spadají do skupiny živočišných látek. Patří sem tedy bílkoviny skládající se z aminokyselin, sacharidy (z nichž nejvýznamnějším je pro rostlinnou říši polysacharid zahradacelulóza), lignin, auxiny a mnohé další. Z organických látek vzniká v půdě humus, který je nejdůležitější zásobárnou živin. Hlavní význam organických hnojiv pro rostlinu spočívá v přísunu prvků, jako je dusík, draslík či fosfor.

Organická hnojiva patří mezi univerzální zdroje stavebního uhlíku, nezbytné energie a živin. Existuje celá řada organických hnojiv, která můžeme rozdělit zhruba do deseti základních skupin. Mezi nejvýznamnější organická hnojiva tedy patří rašelina, hnojůvka, močůvka, karbohnojiva, chlévský hnůj, kompost, sláma, zelené hnojivo, kejda a další okrajová hnojiva. Jako hnojiva se využívá třech typů rašeliny z hlediska rostlinného materiálu, ze kterého vzniká za omezeného přístupu vzduchu způsobeného přítomností vody.

Rozeznáváme rašelinu slatinnou z ostřice, přesliček a rákosí a vrchovištní rašelinu z mechů. Rašeliny patří mezi kyselá hnojiva a používá se jako substrát pro pěstování zeleniny. Hnojůvka je na mikroorganismy bohatá tekutina, která vzniká jako vedlejší produkt při zrání komposthnoje. Podobnými vlastnostmi jako hnojůvka se vyznačuje močůvka. Jedná se o moč hospodářských zvířat, která prošla kvasným procesem. Močůvka je zejména bohatá na obsah draslíku a dusíku.

Důležitým zdrojem uhlíkatých látek a dusíku je chlévský hnůj. Chlévský hnůj je směsí hospodářské podestýlky s exkrementy domácích zvířat. Přitom platí, že chlévským hnojem nazýváme až zkvašenou chlévskou mrvu (trus a podestýlka vyvážená ze stájí). Mezi klíčová organická hnojiva patří komposty. Za kompost označujeme směs zeminy s organickými látkami a půdní mikroflórou. Kompost představuje skvělý způsob využití odpadní rostlinné hmoty a jejího zužitkování.

Vendi V.
ChytráŽena.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů