Pátek, 29. března 2024

Dvorská zoo otevřela safarikemp, lidé ze stanů vidí zvířata

Dvorská zoo otevřela safarikemp, lidé ze stanů vidí zvířata

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku dnes oficiálně otevřela nový Safarikemp. Z bungalovů či stanů lidé budou moci přímo pozorovat zvířata ve výbězích, například antilopy, pštrosy, zebry a žirafy. Výstavba začala v létě 2008 a podle představitelů zoo jde o jediný kemp postavený v africkém duchu v celé Evropě.
Kemp vyrostl na ploše 3,5 hektaru a včetně velkého parkoviště přišel na 74 milionů korun. Z nichž 30 milionů korun uhradila dotace z fondů Evropské unie. Na zbytek si zoo vzala úvěr, za nějž jí ručí hradecký kraj, který je vlastníkem zoo.
Zoo počítá s tím, že kemp bude plnit zejména česká klientela. "Část kapacity by měli zaplnit i turisté z ciziny, například z Polska a Německa," řekla ředitelka zoo Dana Holečková. Dodala, že na nadcházející víkendy jsou již bungalovy obsazené.
Lidé se mohou ubytovat v pěti bungalovech postavených v africkém stylu či přespat pod stany nebo ve vlastním karavanu. Míst pro stany je 20, pro karavany 36. Výběh zvířat je od kempu oddělen elektrickým ohradníkem. Lidé budou moci zvířata pozorovat i v noci.
"Zatím jsou ve výběhu tři velbloudi. Další zvířata tam vpustíme hned, jak pomine nynější deštivé počasí. Podmáčené plochy by pro zvířata byly nebezpečné," řekla Holečková.
V každém bungalovu jsou dva pokoje s koupelnou a záchodem. Dalšími stavbami v kempu jsou recepce a budova se sociálním zázemím pro lidi ze stanů a karavanů. V kempu je také bazén, vířivka a dětské hřiště. Afriku připomíná výzdoba bungalovů africkými doplňky, jejich střechy jsou z rákosu, stěny jsou pomalované africkými motivy.
Součástí stavby kempu bylo také vybudování rozsáhlého parkoviště pro 257 automobilů, které rozšíří nynější parkoviště u dvorské zoo na celkových asi 750 míst.
Ubytování v dvoulůžkovém pokoji v bungalovu přijde na noc na 2110 korun. Čtyřčlenná rodina s vlastním karavanem zaplatí za noc 890 korun, noc ve stanu ji přijde na 585 korun.
Zoologická zahrada, která patří Královéhradeckému kraji, chová především velké africké savce, ročně si areál prohlédne více než půl milionu návštěvníků. Zoo již několik let nabízí možnost ubytování v Hotelu Safari, který má více než dvě desítky pokojů. Hotel zoo podle Holečkové přináší roční zisk asi sedm milionů korun.

Zdeněk Rychtera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů