Čtvrtek, 28. března 2024

Boj o obří ekozakázku teprve začíná

Nová vláda s největší pravděpodobností provede změny v devítičlenné výběrové komisi, jež bude rozhodovat o kontroverzním supertendru na odstranění ekologických škod

Boj o obří ekozakázku teprve začíná

HN to potvrdil vrchní ředitel ministerstva financí Tomáš Uvíra. V komisi jsou totiž například zástupci ministerstev, kteří ze svých postů odejdou. To však není zdaleka jediná změna, která soutěže bude provázet.

Naopak se zdá, že skutečný boj o zakázku, jejíž strop by mohl dosáhnout výše až 115 miliard korun, se teprve pořádně rozjede. I přesto, že většina vrcholných politiků se tváří, jako by tendr doprovázený korupčním rizikem měl už jen formálně doběhnout do otevírání obálek a pak být zrušen. Proto se podívejme na tři klíčové body, jež budou mít na osud tendru zásadní vliv.

Hrozba arbitráží

Na první pohled to přitom vypadá, že nová vláda již zakázku opravdu "odpískala". Šéfové dvou stran budoucí vládní trojkoalice (Petr Nečas za ODS a Radek John za Věci veřejné) ji už jasně označili za velmi problematickou a vyžádali si od ministerstva financí potvrzení, že státu nehrozí žádné následky, když po dokončení soutěže nevybere žádného vítěze. "Obávám se, že politici podlehnou nesmyslné atmosféře o údajné korupci a nevyberou vítěze, ani když nabídka bude pro stát výhodná," nechává se v kuloárech slyšet i přední zástupce TOP 09, jež jako jediná tendr podporuje.

Jestliže však odfiltrujeme tuto rétoriku, zbývá jediný fakt: nastupující vládní garnitura naopak posvětila další pokračování tendru - navzdory výzvě bývalé sněmovny k jeho zastavení, kritice Transparency International, většiny nyní opozičních stran a koneckonců i v rozporu s vlastními výroky.

Magickým zaklínadlem je přitom "hrozba arbitráží". Už premiér Jan Fischer (nyní v demisi) prohlásil, že by tendr zrušil - jenže to neudělal s poukazem na hrozbu arbitráží od jeho účastníků. Na tutéž hrozbu se teď odvolávají i Nečas s Johnem.

Ministerstvo financí, jež soutěž samo vypsalo, si nechalo vypracovat dva právní posudky, které nebezpečí arbitráže potvrzují. Přesněji řečeno: firmy by mohly požadovat odškodné za měsíce práce, kterou již na přípravu tendru vynaložily.

V podmínkách řady státních tendrů je ovšem zakotveno, že je zadavatel může v průběhu zrušit bez následků. "Ale to platí jen pro sektorové zakázky, třeba pro firmu ČEZ. V tomto případě jsme tuto podmínku nemohli do zadání dát," prohlašuje rezolutně Uvíra. Hrozba arbitráže za zrušení tendru v průběhu je tak doslova trumfem jeho zastánců.

Naopak riziko, že by stát musel čelit sporům o odškodnění účastníků, když po otevření obálek nevybere vítěze, teď ministerstvo financí označuje za nulové. "Je to vyloučeno. Pokud politici takové potvrzení chtějí, je sice zbytečné, ale klidně jim ho dáme," tvrdí Uvíra.

2. Nově rozdané karty

Osud tendru závisí i na tom, že se změní nejen arbitři, ale možná i jeho účastníci.

O soutěži bude rozhodovat vláda. Ale důležitá bude i nová výběrová komise. Podklady k verdiktu pak připraví kabinetu ministerstvo financí.

A pokud do jeho čela opět usedne Miroslav Kalousek, dnes místopředseda TOP 09, jenž v roce 2008 ještě jako lidovecký šéf resortu superzakázku sám připravil, pak tendr samozřejmě získá velmi mocného zastánce. I proto je důležité vyjednávání, zda TOP 09 získá resort financí s plnými pravomocemi, nebo třeba okleštěný právě o vliv na ekozakázku.

Co se týče účastníků tendru, i současná čtyřka se ještě může změnit. Zatím postoupily Geosan, Environmental Services (založeno J&T), Marius Pedersen a konsorcium v čele s PPF Advisory, Avšak Uvíra HN potvrdil, že ministerstvo stále zkoumá oprávněnost účasti PPF. "Prověřujeme, zda skutečně konsorcium splnilo podmínky," řekl bez dalšího upřesnění.

Navíc se do tendru mohou vrátit další dva, původně vyřazení účastníci - sdružení PPD Gruppe-Stavoprogress a konsorcium Deme a Dredging. "Oba tyto případy stále šetříme, nemohu ale říci termín rozhodnutí," řekl nedávno pro Hospodářské noviny šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj.

3. Kde je víc korupce?

Kalousek i ministerstvo financí rozehráli v zápasu o zakázku i pozoruhodnou "korupční kartu".

Při vypsání tendru exministr financí zdůraznil, že si je při sloučení všech jednotlivých zakázek na sanace do jednoho gigantického tendru vědom i obrovského rizika korupce. "Nicméně tak velký tendr bude i pod dozorem celé Evropy, a tím toto riziko minimalizujeme," prohlásil.

Ovšem soutěž se beztak do korupčního podezření dostala - především proto, že skutečné náklady na sanace jsou podle řady expertů zřejmě sotva třetinové (oproti cifře 115 miliard), ale žádný vlastní propočet přitom politici nemají. Ačkoli vítěz nabídne možná zdánlivě výhodnou cenu 60 miliard, může stále jít předraženou cenu.

V poslední době proto Kalousek začal ostře napadat současnou praxi, totiž zadávání sanací po jednotlivých případech, což má podle něho "obrovský korupční potenciál".

HN se dotázaly ministerstva financí, které zadává i jednotlivé zakázky, zda jsou skutečně třeba předražované, zda zjistilo případ korupce a jak to řeší. Z odpovědi ředitele Uvíry vyplynulo, že korupční potenciál si nesmíme plést s odhalenými případy korupce. Jinak řečeno: "obrovský potenciál" u současné praxe je, ale žádný případ úřad neřešil. O obří ekotendr se prostě ještě svede boj. Zatím je jasné jen jedno - nikdo si nemůže vsadit na to, že po otevření obálek (zatím je plánováno na 10. prosince v 10 hodin) politici skutečně vítěze vyberou.


Čísla o ekotendru

115 mld.

korun je součet všech garancí za sanace, jež vláda zaručila průmyslovým firmám při privatizaci. Zároveň jde
o maximální možnou hodnotu tendru. Skutečné náklady sanací jsou podle řady expertů jen kolem 40 miliard korun.

7 mld.

korun za sanace by stát vyplácel ročně vítězi tendru. V současné praxi, po jednotlivých zakázkách, platí sanačním firmám kolem šesti miliard ročně z dividendy polostátní firmy ČEZ.

AUTOR: Martin Mařík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů