Pátek, 29. března 2024

Přichází první ekologické Ferrari

Nejdříve Porsche, teď Ferrari. Seznamte se s novým hybridním hrdinou z Maranella.

Přichází první ekologické Ferrari

Pro hybridy mají u Ferrari jedno pravidlo. Jeden kůň na kilogram. Ferrari 599 HY-KERS tohle pravidlo ctí. Jinými slovy, jakékoli zvýšení hmotnosti vinou hybridního systému vyrovná odpovídající zvýšení výkonu. Hm, pomalé tedy nebude. Dobře. Existence tohoto auta je lehce překvapivá, ale Ferrari je na tom stejně jako ostatní výrobci, takže se snaží, aby bylo vidět, že něco dělá pro životní prostředí, i když tak malý výrobce ke globálnímu oteplování nepříspívá právě ve velké míře. Ferrari ovšem musí hrát tuhle hru.

Přichází první ekologické Ferrari

Je zelené. To je vidět. Je také rychlé. Ale především je tahle 599 technicky zajímavá. Nároky jsou u Ferrari vysoké - kdyby prý šlo tohle Ferrari na trh, stálo by dvakrát tolik než normální 599. Takže k tomu nedojde minimálně dalších pět let. Baterie jsou velice tenké (jen 20 mm), elektromotor je společně s dvouspojkovou převodovkou uložený vzadu a modul se složitou řídicí elektronikou je napěchovaný pod podlahou kufru. Spotřeba hybridní 599 klesla oproti standardnímu V12 o 36 procent.

Nárůst hmotnosti o 80 kg vyrovnává elektromotor s výkonem 80 koní, který umí také chytře vyrovnávat díry v průběhu točivého momentu V12. Škoda že přenos KERS z F1 do sériových aut uvízl na mrtvém bodě, protože letos KERS nikdo nepoužívá. A když se zeptáte inženýra, zda bude někdy pracovat na plně elektrickém Ferrari, řekne vám zdvořile: "Spíše bych o tom nepřemýšlel."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů