Čtvrtek, 18. dubna 2024

Teplárny s uhlím za limity stále počítají

Zpočátku se zdálo, že letitá debata o limitech těžby uhlí na Mostecku je rozhodnuta. Zachování limitů bylo první věcí, na níž se politici nové vlády shodli.

Teplárny s uhlím za limity stále počítají

V koaliční smlouvě pak odhodlání udržet těžbu za hranicí limitů písemně svrdili: "Koalice zachová územní limity a bude usilovat o jejich legislativní zajištění." Vypadalo to tak jasně. Dnes už se ale kolem limitů zase vznáší mlha.

Energetici jsou vesměs přesvědčeni, že zdánlivě jasná deklarace vlády znamená jen další odklad problému. "Vláda řekla, že limity zůstanou příští čtyři roky. Neřekla nic o tom, zda v příštím volebním období nebudou prolomeny," soudí šéf Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt. Před pár dny potvrdil ministr průmyslu Martin Kocourek, že jde o správný výklad. "My jsme řekli, že teď během čtyř let nebudeme s limity dělat nic. To neznamená, že to je na čtyři sta nebo na čtyřicet let," citoval jeho slova deník E15.

Odklad v zájmu ČEZ?

Řada lidí z oboru si myslí, že deklarace o zachování limitů má posloužit jediné věci. Oslabit pozici uhlobarona Pavla Tykače, polovičního vlastníka firmy Czech Coal, v jeho sporu s firmami ČEZ a EPH (společný podnik J&T, PPF a manažera Daniela Křetínského).

Kdyby zůstaly zachovány limity, hodnotu firmy Czech Coal by to snížilo. Tato hrozba má údajně donutit Czech Coal, aby buď nabídl lepší cenu svého uhlí pro Pražskou teplárenskou, kterou ČEZ kupuje od EPH, nebo Tykače a jeho partnery přimět, aby ČEZ prodali své doly. "Jakmile Tykač couvne, limity budu uvolněny," nese se mezi šéfy energetických firem. Jde jen o spekulace. Jenomže ty prohlubují nejistotu ohledně limitů, což zadělává na čím dál větší problém v teplárenství. Ať politici tvrdí cokoliv, teplárny s uhlím za limity stále počítají, nechystají scénáře na jeho náhradu. Přitom uhlí pro ně začne podle některých odhadů docházet už za dva roky.

Uhlí už ubývá

K takovému závěru došla studie, kterou zpracovala firma Invicta Bohemica (dříve pracovala mimo jiné i pro Ministerstvo průmyslu). Invicta soudí, že turbulence na trhu s uhlím a teplem přijdou už v roce 2013. Hnědého uhlí na domácím trhu už ubývá. Těžbu o půl milionu tun ročně od letoška snižuje Sokolovská uhelná. Podle Invicty začínají pomalu snižovat těžbu i další dvě těžařské firmy - Severočeské doly (patří ČEZ) a Czech Coal.

Letos domácí těžaři vyprodukují 49 milionů tun uhlí, což v podstatě kryje spotřebu. V roce 2013 už to bude jen 39,5 tuny. Mezi lety 2012 a 2013 poklesne těžba najednou o 6 milionů tun. "Druhým zlomovým bodem je rok 2020, kdy vypadnou další 2,5 mil. tun těžby," píše se ve studii. V roce 2022 má na domácím trhu chybět 7,3 mil. tun uhlí ročně.

Podle studie je největším problémem právě jednorázový pokles nabídky po roce 2012. "Ani prolomení limitů jej už nestihne zmírnit, to bylo možné jen v případě rozhodnutí nejpozději v roce 2008," uvádí.

Invicta také zjišťovala, jak se teplárny na budoucnost připravují. Některé zvažují přechod na černé uhlí, zvýšenou výrobu z biomasy, výjimečně i zkušební využití geotermální energie. Tyto scénáře znamenají zdražení tepla, ale nesou i další problémy, není třeba jasné, jak zajistit dostatek biomasy. A nejčastěji doporučovaný recept - hromadné výměny uhelných kotelen za plynové - znamenají až trojnásobné zvýšení nákladů.

Teplárny tvrdí, že jejich ceny by pak byly nekonkurenceschopné a banky jim na takové projekty nepůjčí. A tak nemají teplárny v podstatě připraveno žádné řešení. "Je to katastrofická situace," zlobí se tak jako další z oboru šéf firmy Dalkia Laurent Barrieux.

EPH: Jde jen o nátlak

Jedním z mála velkých hráčů v oboru, který všeobecné zděšení nesdílí, je holding EPH. Mluvčí Martin Maňák se závěry Invicty nesouhlasí a předpovědi o hrozícím výpadku 6,5 milionu tun uhlí v roce 2013 považuje za "nadsazené.: "My za nejvážnější problém nepovažujeme otázku limitů či zásob, nýbrž cenu uhlí a neochotu Czech Coal k uzavírání dlouhodobých smluv. Czech Coal bude mít kapacitu na pokrytí podstatné části potřeb odběratelů. Uměle vytváří atmosféru nedostatku, nátlakem se snaží prosadit prudké zdražení," říká. "

Výtky vůči Czech Coalu nejsou nové a spolumajitel těžební firmy Petr Pudil se nad nimi jen usmívá. "Uhlí na trhu prostě bude bez prolomení limitů čím dál méně, to je realita, kterou nijak nezměníme," krčí rameny.

Právě holdingu EPH se vývoj na trhu s uhlím hodně dotýká. Pražské teplárenské a její teplárně Energotrans, jež EPH koupil a nyní je prodává skupině ČEZ, vyprší kontrakt na uhlí s těžařskou společností Czech Coal v roce 2012. Energotrans zatím stále netuší, čím pak bude "topit". "Hledáme i alternativní řešení, ale preferujeme dodávky českého hnědého uhlí. Těch ale nelze dosáhnout bez Czech Coalu, ostatní firmy mají své kapacity vázány dlouhodobými vztahy," řekl HN šéf Energotransu Jan Špringl. I podle něho se Czech Coal snaží zneužít situace k prosazení prudkého zdražení, a to až na dvojnásobek současných cen.

Maňák soudí, že situaci teplárenství nevyřeší otázka limitů. Žádá však po politicích jiný zásah. Stát by podle něj měl intervenovat ve prospěch spotřebitelů a začít regulovat uhelný trh. Ostatně určitou regulaci, přesněji zachování zbývajícího hnědého uhlí přednostně pro výrobu tepla, navrhovala už před dvěma lety nezávislá Pačesova komise Topolánkově vládě.

Jedno je dnes jisté. Dokud politici neřeknou, jak si představují budoucnost teplárenství a jaká je energetická koncepce státu, nebudou brát energetici jejich proklamace vážně. A lidé na Mostecku, jejichž domy těžba za limity ohrožuje, pořád nebudou vědět, co je čeká.


Trh s uhlím

49

milionů tun hnědého uhlí ročně činí současná spotřeba i těžba v Česku. Do roku 2020 těžba klesne na 35,7 milionu tun.

2012

už po tomto roce nastane první vážný problém. Na trhu meziročně klesne nabídka uhlí o 6,5 mil. tun, 16 teplárnám skončí kontrakty s těžaři, za něž ne všechny najdou náhradu.

2015

nenajde-li se náhradní řešení, bude po tomto roce ohrožena výroba tepla pro milion lidí.

2,7

tisíc GWh elektřiny bude chybět na českém trhu v roce 2016, pokud uhelné zdroje nenajdou náhradu za výpadek uhlí.

Zdroj: analýza firmy Invicta Bohemica z prosince 2009

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů