Čtvrtek, 25. dubna 2024

Slepice na bylinkách

Krmit slepice bylinkami napadlo sedláka Ondřeje Podstavka náhodou při návštěvě provozu firmy vyrábějící bylinné čaje. Bylinný prach, který vzniká při výrobě čajů, přidává svým slepicím do potravy už několik let a přísahá, že od té doby jsou zdravější a lépe snášejí.

Slepice na bylinkách

Na farmě Bozetice v katastru obce Borohrádek nedaleko Hradce Králové pečuje o každých deset slepic jeden statný kohout. Je to potřeba, ve volném výběhu se bez ochrany kohoutů mohou stát slepice kořistí dravců. Skoro dvě stovky slepic mají svůj výběh na větší ploše, než přikazují pravidla pro certifikovaný biochov. "Je to proto, aby měly kolem sebe stále dost rostlin, hlavně trávy, kopřiv a heřmánku. Menší plochu dokázaly celou spást, tahle větší se dokáže sama pravidelně obnovovat," vysvětluje osmapadesátiletý Ondřej Podstavek, zemědělec tělem i duší.

V zemědělství působí celý život. Do farmaření na vlastních nohách se pustil už v roce 1992 na Šachově, nedaleko své současné farmy, kterou si pronajal před osmi lety. Ekologicky hospodaří od roku 1999 a dnes obdělává necelých 90 hektarů. Působí jako sedlák ze starých časů. Mluví zpříma, jednoduše a je vidět, že hospodaření je pro něj celoživotním postojem.

Snaží se mít celé hospodářství soběstačné. Proto jeho slepice žerou obilniny, které na farmě vyrostly, dostávají mléko od třicítky bozetických krav a ještě zbytky zeleniny, hlavně dužiny dýní (semínka jdou na prodej). Bylinný prach, vzniklý při výrobě čajů v jihomoravské firmě Sonnentor, je snad jediným krmivem pro slepice a krávy, jež kupuje. Tak trošku je to však opět původně vlastní surovina, protože bozetická farma patří mezi dodavatele bylinek v biokvalitě pro Sonnentor. Pěstují se tu především máta, měsíček a meduňka. "Hlídat si, co slepice jedí, je velmi důležité, protože všechno se to odrazí na kvalitě vajec," říká sedlák.

Ondřej Podstavek na farmě hospodaří se svou ženou, synem a snachou. Když je potřeba, přijdou na pomoc i další členové rodiny. Jejich hlavní obživou je prodej mléka do mlékárny v Opočně a pak prodej ze dvora, kdy na farmu jezdí zájemci ze širokého okolí, hlavně Hradecka a Litomyšle. Sezonně si kupují zeleninu, celoročně mléko a vajíčka v biokvalitě. Jednou za čas pak dojde k prodeji hovězího masa. ­Biovejce z Bozetic se však už objevují i v bioprodejně Bazalka v Hradci Králové a také je lze v tomto městě získat v bedýnkovém systému.

"Nabízeli mi, abych dodával vejce do supermarketů, ale to nechci. Já je nemám rád a jsem raději, když k nám lidé dorazí, nebo se vejce dostanou k zákazníkům prostřednictvím lidí, kteří mají k ekologické produkci nějaký bližší vztah," tvrdí sedlák Ondřej Podstavek.

Ekofarama Bozetice
Bozetice 127, Borohrádek

Zdroj:Víkend
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů