Pátek, 29. března 2024

Brusel zkoumá projekt čističky

Rozšíření čističky bude stát sedm miliard korun. Evropská komise má ale k projektu výhrady.

Brusel zkoumá projekt čističky

Měsíc před volbami přistoupil pražský magistrát vedený ODS k riskantní akci. V tichosti vypsal obří tendr na rozšíření čističky odpadních vod na Císařském ostrově v Troji. Odhad ceny? Sedm miliard. Jde o jednu z největších zakázek posledních let, navíc není jediná. Praha bude muset ještě "vysoutěžit" rekonstrukci staré čističky a kalový filtr, celkové náklady tak ve finále překročí patnáct miliard korun.

Evropa se cuká

Až šesti miliardami by měla přispět EU, jenže ta má k pražskému projektu řadu výhrad. A stále čeká, kdy jí magistrát s Pavlem Bémem v čele odpoví na otázky. Třeba jak dospěl k požadované kapacitě čističky, dle Bruselu a jeho expertů prý zbytečně naddimenzované.

Především však, co bude s kritizovanou smlouvou Prahy se společností Veolia, díky níž má firma v metropoli na vodu a kanalizace monopol až do roku 2028. Praha tvrdí, že se již s Veolií domluvila, že čistička bude vyjmuta z kontraktu, jenž byl v roce 2002 uzavřen bez výběrového řízení. Zatím jde ale o pouhý příslib. "Jednání s provozovatelem probíhají a magistrát to průběžně konzultuje s ministerstvem i státním fondem, včetně poradních orgánů Evropské komise," tvrdí Bém.

Protože jde o spoustu peněz, dotaci musí schválit přímo Evropská komise, jejíž prodlouženou rukou je v tomto případě v Česku ministerstvo životního prostředí. Ještě v červenci pražští radní tvrdili, že po nástupu Pavla Drobila z ODS odejde žádost o miliardy do Bruselu co nevidět. Leč nestalo se.

"Praha vypsala tendr. Tečka. Nic to neříká o tom, zda získá finance z EU. Je to věc splnění příslušných podmínek a na to je Státní fond životního prostředí upozornil. Je to odpovědnost Prahy," říká ekologický ministr Drobil. Jinými slovy: Bém a spol. doposud neodpověděli Bruselu, respektive ministerstvu, na všechny nejasnosti a rozjeli miliardový tendr, na který - bez dotací z EU - nemají peníze.

"Nepřidělení dotace je legitimním důvodem k vypovězení smlouvy s vítězným uchazečem tendru," namítá Bém. A proč se to odstartovalo zrovna teď? "Výběrové řízení vypsal odbor městského investora v souladu s usnesením rady," dodává pražský primátor.

Vítěz tendru by měl být znám v zimě, obálky se budou otevírat 13. prosince u vlivného advokáta Miroslava Jansty, jenž poskytuje magistrátu právní služby. V podmínkách soutěže mimo jiné stojí, že vítěz si může najmout subdodavatele jen na 30 procent prací.

Sporné, ale nutné

Rekonstrukce a rozšíření trojské čističky je po léta plánovanou akcí, kterou ovšem provází řada problémů. Postupně proti ní buď protestovali, nebo ji nějak kritizovali ekologové, trojská radnice, ministerští úředníci či experti z Bruselu.

Asi nejostřejší spory se rozhořely mezi primátorem Bémem a bývalým vicepremiérem za zelené Martinem Bursíkem, který Praze vyčítal, jak přípravu stavby naplánovala. Pře pokračovala i za úřednického ministra Jana Dusíka, nominovaného Stranou zelených. Bém dokonce psal tehdejšímu premiérovi Janu Fischerovi, že "jeho" ministr blokuje čerpání peněz z EU. Dusík totiž magistrátu pohrozil, že když úřadu neodpoví na všechny námitky Bruselu, připravené miliardy z evropských dotací rozdá jiným městům.

Praha přitom novou čističku potřebuje: jednak ji k tomu nutí EU kvůli ekologickým limitům (správně měla fungovat od roku 2011), jednak přestává stačit kapacita té současné, takže hrozí, že metropole bude muset platit pokuty za znečišťování životního prostředí.

AUTOR: Luboš Kreč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů