Čtvrtek, 28. března 2024

Firmy v dohodách s MŽP mají přislíbit další ekologizaci provozů

Firmy v dohodách s MŽP mají přislíbit další ekologizaci provozů

Ministerstvo životního prostředí plánuje do konce letošního roku uzavřít dobrovolné dohody s největšími znečišťovateli Moravskoslezského kraje. V dokumentech by se firmy měly zavázat k dalším ekologickým projektům. Mělo by jít o opatření nad rámec toho, co po firmách vyžaduje zákon. Novinářům to dnes řekl ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS), který počítá s tím, že takových dohod bude v první fázi osm.

Podle Drobila firmy s touto formou spolupráce souhlasí a přislíbily ministrovi, že dohody uzavřou. "Dobrovolná dohoda je něco navíc. Něco, co ty firmy mohou přinést tomuhle regionu, čím mohou přispět ke kvalitě ovzduší," uvedl Drobil.

Připomněl, že firmy mohou už od 13. září žádat o evropské peníze na své ekologické projekty - z Operačního programu Životní prostředí byly speciálně pro moravskoslezský region vyhrazeny čtyři miliardy korun. O dotace se mohou ucházet nejen města, vysoké školy a neziskové organizace, ale právě i průmyslové podniky.

Dobrovolný slib firem by však měl podle Drobila obsahovat zcela jiné projekty, než ty, na něž mohou nyní firmy získat evropské peníze nebo takové, které musí provést ze zákona. "Výzva, kterou jsme dali pro Moravskoslezský kraj, je nějaká pomoc regionu, na druhou stranu bez jejich další aktivity to nepomůže," míní Drobil, který by dobrovolnými dohodami rád dosáhl vyšších investic firem do životního prostředí.

ArcelorMittal Ostrava aktivitu ministra pro životní prostředí vytvořit na základě dohod s firmami program postupného snižování ekologické zátěže regionu vítá. "Je to rozhodně lepší cesta, než určovat firmám limity zdálky, od zeleného stolu. Tímto způsobem by mohly být vytvořeny smysluplné programy, co nejefektivnější, které co nejvíce pomohou regionu, ale pro firmy nebudou likvidační," uvedla mluvčí ArcelorMittal Věra Breiová.

Největší průmyslové podniky regionu už počátkem září uvedly, že budou na své ekologické projekty požadovat z operačního programu miliardy korun. Hutní firma ArcelorMittal Ostrava chce požádat stát o miliardovou dotaci, připraveny má projekty za 4,5 miliardy korun. Třinecké železárny se budou snažit získat příspěvek 1,1 miliardy korun a Vítkovice Machinery Group by chtěly asi 200 milionů korun. Žádosti budou přijímány na Státním fondu životního prostředí do 31. května 2011. Celkem je v Operačním programu Životní prostředí 16 miliard korun, zatím byla vyčerpána pouze miliarda.

Ministerstvo chce ke zlepšení kvality ovzduší přispět i dalšími opatřeními. Poslanci by se už na říjnové schůzi měli zabývat novelou zákona o ovzduší, která počítá například s možností zvýšení emisních limitů. Plánuje se i zavedení nízkoemisních zón pro vjezd určitých vozidel nebo nezpoplatnění placených komunikací v době smogové situace.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů