Čtvrtek, 18. dubna 2024

Deset nových držitelů regionální značky Tradice Bílých Karpat

Regionální značka Tradice Bílých Karpat(R) označuje produkty, které splňují vedle místního původu z území Bílých Karpat i další kritéria: jde především o produkty jedinečné ve vztahu k Bílým Karpatům - vyrobené tradiční technologií, s podílem ruční práce, z místních surovin, šetrné vůči životnímu prostředí a dostatečně kvalitní.

Deset nových držitelů regionální značky Tradice Bílých Karpat

V letošním roce požádalo o tuto značku deset uchazečů a všichni daná kritéria splňovali. Skvělou příležitostí k předání osvědčení novým držitelům byla Jablečná slavnost, která v Hostětíně proběhla v neděli 26. září 2010. I přes téměř celodenní déšť, navštívilo slavnost bezmála tisíc lidí, kteří měli možnost shlédnout jak oficiální předávání certifikátů pro nové držitele regionální značky Tradice Bílých Karpat(R), tak si přímo jejich výrobky koupit na jarmarku na hostětínské návsi.

A jaké produkty můžete nově najít mezi držiteli regionální značky?

Ručně malované obrazy svatých na dřevě Zdeňky Psotové ze Štítné nad Vláří, figurky a figurální plastiky z kukuřičného šustí Renaty Tomancové z Korytné, kraslice paní Gorčíkové z Bánova. Biopotraviny (maso, vejce, cibuli, jablka a obiloviny) nabízí Horňácká farma z Hrubé Vrbky, která má současně certifikované poskytování služeb v agroturistice s výchovným pobytem. Pokud si přivezete připravené ovoce, nabízí Pavel Šuráň z Jestřabí sušení ovoce v tradiční sušírně. Jakub Uhlíř ve své staronové kovárně v Suché Lozi nabízí uměleckořemeslné zpracování kovů, podkovářství i zámečnictví. Rodinné centrum Kaštánek ve Valašských Kloboukách zve rodiče i prarodiče na kurzy a volnočasové aktivity. Jeho součástí je i prodejna zdravé výživy a drobných rukodělných výrobků Dobrý Krámek. Pokud chcete poznat plemena ovcí podle druhu vlny, můžete navštívit Světlanu Jálovou z Pitína, která plstí z ovčí vlny kromě jiného i figurky oveček. Tomáš Měřička se svými koňmi nabízí lesní a zemědělské práce jako jsou přibližování dřeva, orba, vláčení či formanství.

Současně bylo ocenění předáno i sedmi držitelům značky, kterým po dvou letech platnost osvědčení vypršela a rozhodli se opětovně o značku zažádat.


Kontakt:
Občanské sdružení Tradice Bílých Karpat - www.tradicebk.cz
Hostětín 4, 687 71 p. Bojkovice
Jana Richterová, tel. 572 641 856, gsm: 739 650 369, e-mail: tbk@tradicebk.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů