Pátek, 29. března 2024

Vítězové soutěže Regionální potravina roku 2010 v Plzeňském kraji se představí na Plzeňských farmářských trzích

Vítězové soutěže Regionální potravina roku 2010 v Plzeňském kraji se představí na Plzeňských farmářských trzích

Již tuto sobotu (30. října 2010) se uskuteční již sedmé Plzeňské farmářské trhy. Tradiční místo i čas - nádvoří hotelu Gondola (Pallova 12, u Mlýnské strouhy, Plzeň) od 8 do 13 hodin. Pořádá je občanské sdružení ENVIC ve spolupráci s hotelem Gondola za finanční podpory Nadačního fondu Zelený poklad. Plzeňské farmářské trhy jsou součástí projektu Plzeň 2015 (www.plzen2015.cz). Na těchto trzích se představí všichni vítězové soutěže o nejlepší regionální potraviny roku 2010 v Plzeňském kraji.

Regionální speciality na farmářských trzích


"Od prvních Plzeňských farmářských trhů vybíráme prodejce, kteří produkují kvalitní, autentické a místně specifické potraviny. Proto jsme se rozhodli umožnit prezentaci a prodej i vítězům soutěže Regionální potravina roku 2010 v Plzeňském kraji", vysvětluje koordinátor Plzeňských farmářských trhů Tomáš Popp. Soutěže se zúčastnilo 25 výrobců, kteří prezentovali 116 výrobků. Soutěžili v šesti kategoriích stanovených vyhlašovatelem soutěže Ministerstvem zemědělství. Výrobky hodnotila odborná porota složená ze zástupců Státní veterinární správy, Ministerstva zemědělství, Zemědělské a potravinářské inspekce, Potravinářské a Agrární komory a odborného zemědělského a potravinářského školství.
Vítězi se stali tito výrobci: Kategorie Mléčné výrobky - Minimlékárna JOMA - Josef Martínek z Dolní Lhoty u Klatov se svým Šumaváčkem; Kategorie Masné výrobky - Drůbežářský závod Klatovy a.s. s Kuřecími dětskými párky bez E; Kategorie Ovoce ! a zelenina - ALIMEX NEZVĚSTICE a.s. u nich pěstovaná jablka odrůdy Julia; Kategorie Pekárenské a cukrářské výrobky - Helena Konopíková s Krchlebským koláčem; Kategorie Alkoholické a nealkoholické nápoje - Pivovar-restaurant MODRÁ HVĚZDA s.r.o. Dobřany a jejich světlý sedmnáctistupňový nepasterovaný Dobřanský Sekáč; Kategorie Ostatní - Zpracovna ryb Klatovy a.s. s rybím výrobkem Pstruh uzený, filet s kůží. Jako nejlepší biovýrobek byl oceněn Stvolenský přírodní mošt z produkce Stvolenské moštárny, která se také představí na Plzeňském farmářském trhu.
Soutěž organizuje Krajská agrární komora Plzeň ve spolupráci s Místní akční skupinou Pošumaví z.s.p.o. a Úhlavou o.p.s. Na Plzeňských farmářských trzích pravidelně prodávají své výrobky i držitelé dalších certifikátů prokazujících místní původ -- Originální produkt ze Šumavy a Místní výrobek ze západu Čech.

Vynikajících potravin bude mnohem více


Na Plzeňském farmářském trhu se však představí i další produkty té nejv! yšší kvality. Sortiment bude již tradiční -- sezónní zelenina ! a ovoce, mléčné výrobky (ovčí, kozí, kravské), pečivo od čtyř pekáren -- Rendl ze Sušice, Pištec z Kolína, Zídkovi z Plzně a pekaři z Dobřan, žampiony, domácí kachny, husy, trocha vajec, čerstvé ryby, mléko z pojízdného mlékomatu, maso a uzeniny. Kompletní seznam prodejců je umístěn na www.plzensketrhy.cz.

Farmářské trhy obohatí beseda na téma Přírodní zahrady


Občanské sdružení ENVIC Plzeň připravilo na sobotu 30. října přednášku "Ekologická zahrada aneb jak si rozumět s přírodou a radovat se z úrody". "Odehraje se v rámci farmářských trhů přímo v hotelu Gondola od 10 hodin. Hovořit se bude o tom, co je to a jak vypadá přírodní zahrada, podle jakých principů se přírodní zahrada navrhuje, jaké netradiční plodící rostliny si můžete do takovéto zahrady vysadit. Uvidíte také několik zajímavých nápadů, jak si zjednodušit údržbu zahrady a jak na zahradě hospodařit bez chemie", popisuje obsah besedy jedna z přednášejících Alena Lehmannová ze sdružení ENVIC.

Plzeňské farmářské trhy budou pokračovat i v listopadu


Další Plzeňské farmářské trhy se uskuteční 13. listopadu a poslední v tomto roce 4. prosince. Budou to trhy s jedinečnou předvánoční atmosférou. V roce 2011 budou trhy pokračovat nejspíše ve 14 denním intervalu od března do prosince.

Kontaktní osoba: Tomáš Popp
Telefon: 739 654 834
E-mail: tomas.popp@envic.cz


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů