Pátek, 29. března 2024

Archeologové našli rtuť na dně studně ze 16. století

Odkud se vzala rtuť na dně historické budovy? Náhoda, pokus otrávit pitnou vodu, či stará "ekologická zátěž" prosakující rtutí z dávno zbouraných budov?

Archeologové našli rtuť na dně studně ze 16. století

Archeologové dnes odpoledne našli na staveništi parkovacího domu na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi zbytkové množství jedovaté rtuti ve výkopu, kde zkoumali pozůstatky staré studně. Specializovaná firma na odstraňování ekologických zátěží už kontaminovanou zeminu odtěžila a odvezla ji k sanaci. ČTK to řekla vedoucí archeologického výzkumu Lucie Čiháčková z Ústavu archeologické památkové péče v Praze.

Přímo ve výkopu studny z 16. století našli archeologové rozptýlené jednotlivé malé kuličky rtuti v malém množství. "Když jsme byli skoro u dna, chtěli jsme zjistit další případnou hloubku. V okamžiku, kdy jsme dolů provrtali vrták, tak jsme vyvrtali rtuť," uvedla Čiháčková. Podle archeologů tam rtuť není určitě krátce. Byla totiž ve vrstvách pocházejících zhruba ze 16. století. "Napadá nás, že chtěl někdo studnu otrávit," míní archeoložka. Objev označila za ojedinělý, protože se ještě nikdy nic podobného v historické studni nenašlo. "Odhalit traviče ze 16. století by bylo unikátní," řekla archeoložka.

Studna nebyla v minulosti zřejmě úplně v pořádku. Byla nad ní dřevěná jímka, která měla kamennou podlahu. Pod kamennými deskami pak našli archeologové studnu. "Domníváme se, že nebyla v pořádku, když jí tímto způsobem zaslepili a udělali nad ní odpadní jímku," vysvětlila Čiháčková.

Archeologové se poradí ještě s geology a chemiky, zda se rtuť nemohla do studny prosáknout z budov, které tam stály před bombardováním v roce 1945. Už za Rakouska - Uherska v nich sídlilo hejtmanství. Likvidaci kontaminované zeminy zaplatí město, kterému pozemky patří.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů