Ne každý má odvahu opustit dobře placené místo a pustit se do riskantní cesty za svými sny. Jan Zeman to ale udělal. Dnes jeho prosperující biopekárna dodává sladké i slané sušenky do široké sítě obchodů a plánuje rozšířit výrobu i o čerstvé pečivo. Všechny výrobní suroviny pocházejí z ekologického zemědělství, převážně od českých výrobců či ze systému Fair Trade.
Úspěch biopekárny
Majitel ekologické pekárny v Oříkově Jan Zeman založil firmu se svou ženou a matkou v roce 2006. Rodinná biopekárna ručně vyrábí trvanlivé sladké sušenky i slané krekry v biokvalitě a používá pouze kvalitní suroviny z ekologického zemědělství. Biopekárna nepoužívá chemické konzervanty, ztužené tuky, umělá barviva ani aromata.
"Já ze své podstaty určitě rebel nejsem. Když nad tím ale přemýšlím, můj příběh tomu odpovídá. Měl jsem odvahu opustit svět financí, kde jsem se předtím pohyboval na poměrně vysokých pozicích, a šel jsem za svým životním snem," říká Jan Zeman.
Pekárna, která se stará
Pekárna dosáhla vloni obratu 12 milionů korun a nyní zaměstnává 13 zaměstnanců. Měsíčně vyrobí přes 40 tisíc kusů trvanlivého pečiva, které lze zakoupit vedle malých prodejen i v řetězcích Albert, Billa, Globus či Interspar. Do budoucna chce pekárna rozšířit sortiment i o čerstvé pečivo v biokvalitě.
"Biosuroviny jsou trochu problém, českých je pomálu. Přesto máme většinu věcí z Česka, vajíčka, med, vločky, mouku, sušená jablka a podobně. Kakao a čokoládu musíme dovážet, snažíme se je ale nakupovat fair trade, u přímých výrobců," vysvětlil Zeman.
Příkladná je i jeho péče o zaměstnance. Na malého živnostníka je totiž neobvyklé, aby zaměstnancům poskytoval stravenky či přispíval na penzijní pojištění či stavební spoření. Za svou práci získal Jan Zeman ocenění Nejoblíbenější biopotravina roku 2008, Česká biopotravina roku 2007 a 2008.