Pátek, 29. března 2024

Řepka trhá rekordy, pole ještě více zežloutnou

Řepku, jejíž rostliny dávají v době květu polím nepřehlédnutelnou žlutou barvu, si zemědělci dlouhodobě pochvalují jako jednu z mála, kterou pěstují se ziskem. Plocha řepkových polí proto neustále narůstá a do budoucna se má rozšířit ještě víc. Za její výhodností stojí především výroba biopaliv.

Řepka trhá rekordy, pole ještě více zežloutnou

Zemědělci rozšířili plochu osetou ozimou řepkou meziročně o pět procent na rekordních 390 704 hektarů. Výměra polí osetých pro letošní sklizeň obilovinami naopak klesla o dvě procenta na 966 276 hektarů. Vyplývá to z průzkumu ministerstva zemědělství (MZe).

Řepka se vyplatí

"Je to zcela jednoznačně dáno vysokou cenou komodity," uvedl k dalšímu rozšiřování řepkových polí prezident Agrární komory Jan Veleba. Podle něho je pravděpodobné, že plochy oseté řepkou se rozšíří dál i na jaře. Zatímco v první polovině ledna 2010 se na Plodinové burze v Brně tuna olejniny obchodovala zhruba za 7000 Kč, ke srovnatelnému datu letošního roku cena přesáhla 12 000 Kč.

Veleba připomněl, že výrazně meziročně nevzrostla pouze cena řepky, ale zhruba o polovinu také cena obilí. To patrně povede k jeho větším osevům na jaře. "Myslím si, že nakonec tam nemusí být pokles, že se to vyrovná, uvidíme," poznamenal šéf největší agrární nevládní organizace.

Vývoj počasí v předchozích týdnech, kdy se nejprve oteplilo a teploty vyšplhaly až k deseti stupňům nad nulou a následně se značně ochladilo a začalo opět mrznout, mohl poškodit některé porosty ozimých plodin. "Možné poškození tam je, ale je předčasné o tom mluvit," sdělil Veleba, podle něhož by ideální pro přezimování plodin bylo, kdyby pole opět přikryl sníh.

Plochy řepky v posledních letech každoročně rostou zejména kvůli jejímu využití při výrobě biosložek přimíchávaných do pohonných hmot. Od loňského června se v Česku podíl biosložky v benzinu zvýšil z dosavadních 3,5 procenta na 4,1 procenta a u nafty ze 4,5 procenta na rovných šest procent.

Nevýhody "žluťáska"

Řepka má však i své kritiky. Její velké plochy totiž způsobují úhyny srnčí zvěře. Patrné je to zvláště v zimě, kdy si zvířata obtížně hledají potravu. Řepka obsahuje látky, které jim ničí játra, plíce, nervovou soustavu a zapříčiňují průjmy.

EU loni zveřejnila studii, z níž vyplývá, že biopaliva vyrobená ze zemědělských plodin mohou vytvářet až čtyřnásobek emisí skleníkových plynů než standardní ropná paliva jako benzin a nafta.


Letošní úroda

  • Řepka olejná + 5 %

390 704 hektarů osázeli zemědělci řepkou olejnou. Je to o pět procent více než před rokem.

  • Pšenice - 0,8 %

791 841 hektarů bylo oseto pšenicí, která je převládající obilninou. Je to o 0,8 procenta méně než před rokem.

  • Obiloviny celkem - 2 %

966 276 hektarů bylo celkem osázeno obilovinami, tedy hlavně pšenicí, ječmenem a žitem. Je to o dvě procenta méně než před rokem.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů