Čtvrtek, 28. března 2024

Analytické nástroje IBM umožní monitorovat a zmírňovat dopad těžby ropy a plynu na životní prostředí

Analytické nástroje IBM umožní monitorovat a zmírňovat dopad těžby ropy a plynu na životní prostředí

Společnost IBM se bude v rámci globálního výzkumného projektu podílet na vývoji vůbec prvního integrovaného ekologického monitorovacího systému. Systém bude pomáhat ropným a plynárenským společnostem zmírňovat dopady jejich činnosti na životní prostředí.

Výzkumníci, vývojáři a další týmy z výzkumného střediska IBM Centre of Excellence for Oil and Gas v norském Stavangeru navázali spolupráci se společnostmi Statoil, Kongsberg Group a Det Norske Veritas. Jejím cílem je vývoj řešení kombinujícího průmyslové systémy s pokročilými technologiemi pro průběžnou analýzu, jež umožní monitorovat ekologické údaje v reálném čase a včas rozpoznávat a reagovat na nežádoucí provozní události.

Pokročilá technologie pro průběžnou analýzu dat vyvinutá divizí IBM Research bude měřit, zpracovávat a analyzovat velká množství fyzikálních, biologických a chemických dat zaznamenaných senzory a kamerami v okolí mořských těžebních plošin. S novým systémem tak bude výrazně snazší předvídat a rozpoznávat odchylky od normálu. Ve spojení s pokročilou modelovací technikou společnosti IBM bude systém kromě monitorování schopen rovněž předvídat a včas předcházet problémům. Společnost IBM navíc dodá také integrační informační technologii umožňující celopodnikový přístup, monitoring a analýzu operačních systémů mořských zařízení v reálném čase.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů