Úterý, 23. dubna 2024

Výsledky analýzy vody z jezera Vostok budou až za dva roky

Výsledky analýzy vody z jezera Vostok budou až za dva roky

Výsledky analýzy prvních vzorků vody z tajemného jezera Vostok v Antarktidě budou mít ruští vědci k dispozici za dva roky. Agentuře Interfax to v Moskvě řekl člen polární expedice, která 5. února vůbec poprvé odebrala vzorky z obrovského jezera ležícího miliony let pod čtyřkilometrovým ledovým příkrovem.

Vědci si slibují, že vzorky vydají svědectví o možném vývoji forem života v prostoru, který byl možná až 20 milionů let zcela izolován od okolního světa. Podle ruských expertů není vyloučeno, že výsledkem už prvních zkoumání bude zjištění unikátních druhů živých organismů.

Jezero Vostok, ohřívané energií zemského jádra, je největším z asi 400 antarktických vodních ploch skrytých pod ledem. Jeho šířka dosahuje 30 až 80 kilometrů, dlouhé je 300 kilometrů. Ruská vrtná souprava vrstvu ledu prorazila dvakrát a při druhém vrtu odebrala z jezera do speciálních laboratorních nádob vzorek třiceti až čtyřiceti litrů vody. Vzorek budou zkoumat vědci z petrohradského Institutu pro výzkum Arktidy a Antarktidy.

Vrt je podle Interfaxu nyní zakonzervován, protože v Antarktidě se blíží zimní období s až osmdesátistupňovými mrazy. K dalším výzkumům se ruští vědci vypraví k jezeru Vostok s nástupem polárního léta koncem letošního roku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů