Čtvrtek, 28. března 2024

V prvním čtvrtletí klesla spotřeba některých biopaliv

V prvním čtvrtletí klesla spotřeba některých biopaliv

Spotřeba některých biopaliv po růstu z posledních sedmi let v prvním čtvrtletí letos poprvé začala klesat. Takzvaných methylesterů mastných kyselin (FAME), které se využívají jako součást bionafty, se za první tři měsíce meziročně spotřebovalo o dvě procenta méně, tedy 61.215 tun. U bioetanolu, který se používá v benzinu, naopak produkce rostla, vyplývá ze statistik ministerstva průmyslu a obchodu.

Zejména v posledních letech souvisela zvýšená spotřeba biopaliv s navýšením povinného přimíchávání biosložek do motorové nafty ze 4,5 procenta na šest procent. Domácí výroba FAME se v prvním čtvrtletí však snížila o devět procent na 49.639 tun.

Do benzinu se přidává bioetanol, jeho povinně přimíchávaný podíl v Česku předloni vzrostl z 3,5 procenta na 4,1 procenta. Spotřeba bioetanolu v prvním čtvrtletí vzrostla o tři procenta na 19.512 tun. Domácí produkce bioetanolu vzrostla téměř dvojnásobně na necelých 26.000 tun.

Podle výkonného ředitele CZ Biom Jiřího Trnky pokles u FAME nepředstavuje významnou změnu na trhu. "Výroba mohla klesnout vlivem vysoké ceny zemědělských surovin, tedy především řepky. V důsledku toho nejely výrobní kapacity zdaleka na plný výkon," uvedl. Vysoké mrazy začátkem roku také mohly podle něj donutit některé firmy přejít od paliva s vysokým podílem biosložek na naftu s větší odolností vůči nízkým teplotám.

Růst výroby bioetanolu podle Trnky souvisí s loňskou úspěšnou sklizní cukrové řepy. "Výnos řepy se pohyboval okolo 80 tun z hektaru, což je historické maximum," uvedl. Spotřebu bioetanolu podpořila podle Trnky rostoucí popularita vysokoprocentního biopaliva E85, které je o zhruba osm až deset korun levnější než klasický benzin. Ceny běžných pohonných hmot na začátku roku rekordně rostly. "Palivo E85 je dnes nabízeno již u zhruba 200 pump na území ČR," dodal.

Výrobci biopaliv předpokládají, že se podíl jejich produktů v pohonných hmotách bude dále zvyšovat. EU počítá s tím, že by se podíl biosložek v pohonných hmotách do roku 2020 zvýšil na deset procent. Zároveň bude ale podle odborníků nutné zvýšit množství orné půdy na pěstování řepky olejné pro využití v biopalivech. Odpůrci biopaliv namítají, že škodí motorům. Sdružení pro výrobu bionafty ale upozorňuje, že pro využití biopaliv musí být motory vozidel speciálně upraveny.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů