Pátek, 19. dubna 2024

Odpadový zákon je ještě daleko, chystá se teprve jeho věcný záměr

Odpadový zákon je ještě daleko, chystá se teprve jeho věcný záměr

Schválení zákona o odpadech je zřejmě ještě dost daleko. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) teprve připravuje jeho věcný záměr, který by měl být hotový do konce letošního roku, sdělila dnes ČTK Marta Machková z tiskového oddělení MŽP. Součástí zákona by měl být i zákaz skládkování po deseti letech od účinnosti normy, která při nakládání s odpady upřednostňuje jeho opětovné použití, recyklace a energetické využití. Právě to však kritizují ekologové, podle nich ministerstvo prosazuje spíš spalování odpadu než ekologické zpracování.

Ministerstvo zřejmě zákon už nestihne prosadit v Parlamentu. Norma má totiž v příštím roce před sebou poměrně dlouhou přípravu paragrafového znění, pak připomínkové mezirezortní řízení, schválení vlády a Parlamentu. Volby do Poslanecké sněmovny ale budou už příští rok na jaře.

Postupy ministerstva při přípravě zákona se nelíbí ekologům, tvrdí, že spíš podporuje vznik obřích spaloven. Doporučují vládě, aby raději investovala do třídění a lepší recyklace pro domácnosti, případně do výroby energie z vytříděného odpadu, například v bioplynových stanicích.

Kritici doposud poukazovali na to, že osmileté práce na přípravě zákona se pozastavily. Ministerstvo to ale popřelo a ustanovilo pracovní skupinu k odpadové legislativě. Skládá se však jen ze zástupců státní správy a členů asociací a sdružení podnikajících v odpadech. Ekologové v ní chybějí, ačkoli žádali, aby se jednání skupiny mohli účastnit. MŽP to prý ale odmítlo.

"Žádný zástupce z neziskového sektoru zabývající se odpady tam není, jsou tam účastníci, jako například teplárenské sdružení, které se odpadovou problematikou nezabývalo," řekl ČTK Ivo Kropáček z Hnutí Duha, podle něhož pracovní skupina podporuje spalování a ne recyklaci.

Pracovní skupina podle ministra Tomáše Chalupy (ODS) v současnosti například řeší, zda je Česko do deseti let připraveno na zákaz skládkování i jak vysoký by měl být poplatek za ukládání odpadu na skládku. Své závěry by měla Chalupovi přinést na stůl do konce června.

Zabývat se má také odpadovým hospodářstvím na úrovni krajů a obcí i tím, kam budou vybrané peníze z poplatků směřovat. Poplatky za ukládání odpadů na skládku by podle představ ministra Chalupy neměly přesáhnout jeden tisíc korun. V současnosti činí "skládkovací" poplatek 500 korun za tunu skládkovaného odpadu.

Kropáček vidí problém v tom, že pracovní skupina při MŽP se zabývá pouze "skládkovými" poplatky. "Evropská komise navrhla v odpadovém hospodářství nejhorším státům v zahraničí ověřené kroky ke zlepšení. České republice navrhla nejen zvýšit poplatek za skládkování, ale zavést také poplatek za spalování odpadů," uvedl.

Připomněl, že EK doporučila také podpořit takový způsob platby za odpad, aby domácnosti platily podle toho, kolik odpadu skutečně vyprodukují a nikoli paušální platbu, kterou nyní musí platit většina domácností. "Mělo by jít o soubor různých opatření vedoucích ke snížení produkce nerecyklovatelných odpadů, nikoli jen o další způsob jak podpořit spalovny odpadků," dodal.


Vývoj výše poplatku za ukládání odpadu na skládky:

Kategorie odpadu 2002-2004 2005-2006 2007-2008 od 2009
Komunální a ostatní 200 300 400 500
Nebezpečný (základní) 1100 1200 1400 1700
Nebezpečný (rizikový poplatek) 2000 2500 3300 4500


Příjemcem poplatku za komunální, ostatní odpad a základní složky za nebezpečný odpad, je obec, na jejímž území je skládka. Státní fond životního prostředí je příjemcem rizikového poplatku z nebezpečných odpadů.


Údaje poskytlo ministerstvo životního prostředí


Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů