Pátek, 29. března 2024

Křetínský couvá ze spalovny na Mostecku

Křetínský couvá ze spalovny na Mostecku

Projekt zablokovala neochota EU poskytnout dotaci i nejasná strategie státu v otázce odpadů.

Místo dvou plánovaných spaloven komunálního odpadu vznikne v Česku během následujících dvou let zřejmě jen jedna. Energetický a průmyslový holding s ohledem na potíže se získáním evropské dotace odkládá záměr stavět spalovnu v areálu teplárny v Komořanech u Mostu. Holding vedený Danielem Křetínským přitom v dubnu už vybral dodavatele stavby. Tím mělo být sdružení německé firmy Fisia Babcock Environment a stavební společnosti Skanska. Přesto míří projekt za 2,7 miliardy korun k ledu.

"Z důvodu nedokončeného procesu přidělení dotace z EU a neschválení novely zákona o odpadech se obě smluvní strany dohodly na přerušení plnění předmětu smlouvy," sdělil Ekonomu mluvčí holdingu EPH Daniel Častvaj. Podle záměru investora mělo nové zařízení spálit ročně 150 tisíc tun komunálního odpadu z Ústeckého kraje a přeměnit ho na elektřinu a teplo. Mostecká teplárna United Energy náležející do skupiny EPH mohla díky ní částečně snížit svoji závislost na nákupu hnědého uhlí.

Následkem odporu ekologů i nejasného financování již loni padl záměr Moravskoslezského kraje a měst z Ostravska na stavbu spalovny v Karviné. Ze tří připravených projektů tak pokračuje jen jeden - v Chotíkově u Plzně. Investorem je zde Plzeňská teplárenská, která je připravena stavět i bez evropských peněz. "Dotace by nám zkrátila dobu návratnosti, ale v tuto chvíli jsme rozhodnuti stavět tak jako tak. Jedná se z pohledu města o strategickou investici," uvedl šéf Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela.

Ministerstvo životního prostředí sice loni přislíbilo projektům v Chotíkově a Komořanech příspěvek ve výši 25 procent investice, rozhodující slovo však budou mít úředníci Evropské komise v Bruselu. A ti, alespoň zatím, k českým spalovnám vstřícní nejsou.

AUTOR: David Tramba

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů