Čtvrtek, 25. dubna 2024

Senát se staví rezervovaně k ukládání uhlíků pod zem

Senát se staví rezervovaně k ukládání uhlíků pod zem

Senát se staví rezervovaně k možnému zachytávání oxidu uhličitého a jeho ukládání pod zem. Ve stanovisku k příslušnému evropskému sdělení dnes horní komora uvedla, že za současných ekonomických podmínek není zavádění této technologie v Česku reálné.

Senát podpořil jiné způsoby snižující emise tohoto skleníkového plynu. Patří k nim vyšší využití jaderné energetiky, modernizace průmyslových a energetických provozů a zvýšení investic do energetických úspor. "Samotné postupné snižování produkce oxidu uhličitého je efektivnější a ekonomičtější než jeho následné ukládání a skladování," podotkla horní komora.

Záměr ukládání oxidu uhličitého pod zem je podle šéfa senátního evropského výboru Miroslava Krejči (za KDU-ČSL) riskantní. "Je to další, řekněme, z úletů Evropské unie, který byl vyvolán klimatickou hysterií," řekl.
Miloš Vystrčil (ODS) soudí, že evropský dokument vykazuje "zvláštní schizofrenii". Konstatuje podle něho, že technologie zachytávání a ukládání plynu je z hospodářského a společenského hlediska prakticky neperspektivní. "Po kritickém zhodnocení se dočkáme závěru, že je potřeba na věcech dále pracovat a dále je podporovat," podotkl senátor.

Někteří senátoři se pozastavili i nad bezpečnostní technologie. "To znamená, co se stane, když se uložený oxid uhličitý uvolní zpět do přírody," podotkl Jiří Bis (ČSSD).

Senátoři se zabývali také evropským námětem ohledně plastových odpadků. Horní komora uvedla, že nepokládá za vhodnou možnost budoucího zákazu jejich skládkování. Mělo by se podle Senátu spíše předcházet vzniku plastového odpadu a zvyšovat recyklovatelnost výrobků. Dále pokládá za vhodné zvážit energetické využití plastového odpadu.

Podle evropského dokumentu směřuje v zemích EU na skládky v průměru polovina všech plastů a většinu z nich tvoří obaly. Je to prý dáno tím, že v řadě zemí neexistuje oddělený sběr odpadu. Naopak třeba Dánsko nebo Německo už přijaly opatření pro snížení množství spalovatelného odpadu ukládaného na skládkách, což se podle dokumentu rovná zákazu skládkování.

Předloha ale podotýká, že zákaz skládkování plastového odpadu, který by vedl k tomu, že by nad recyklací plastů zvítězilo jeho energetické využití, by nebyl v souladu s hierarchií způsobů nakládání s odpady.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů