Čtvrtek, 28. března 2024

Entergeo připravuje výstavbu geotermální elektrárny v Tanvaldu

Entergeo připravuje výstavbu geotermální elektrárny v Tanvaldu

Výstavbu geotermální elektrárny připravuje v Tanvaldu na Jablonecku společnost Entergeo. Vzniknout by měla přímo ve městě v areálu zkrachovalé textilní továrny Seba T. Podobný projekt připravovala firma i v nedalekých Semilech, tam se ale proti záměru postavila velká část obyvatel a radnice od něj upustila. V Tanvaldu veřejnost námitky neměla. Entergeo očekává, že ministerstvo životního prostředí do konce ledna vydá k projektu konečné stanovisko. ČTK to dnes řekla mluvčí společnosti Agáta Jankovská.

Elektrárna firmy Entergeo počítá s ohříváním vody vháněné do suchého podzemí (HDR), odkud se bude čerpat zpět na povrch. Tento způsob není zatím příliš rozšířený. Podobnou elektrárnu začali před lety stavět v Basileji ve Švýcarsku. Hlubinné vrty tam provázely silné otřesy od 2,9 do 3,4 stupně Richterovy škály a způsobily škody v přepočtu za 170 milionů korun. Investor tam nakonec musel projekt zastavit, přestože do něj investoval bezmála miliardu korun. I v Německu provázely podobný projekt otřesy.

Právě obava z otřesů a neprověřená technologie byly hlavním důvod, proč se loni v Semilech lidé postavili proti. Elektrárna se měla stavět zhruba 200 metrů od sídliště. Lidé se báli hluku, vibrací i otřesů, i když je zástupci firmy ujišťovali, že seizmické stanice budou situaci sledovat a případně čerpání vody omezí a při otřesech nad 1,5 stupně Richterovy škály ho zcela zastaví.

V Tanvaldu se žádné hlasy veřejnosti proti záměru neobjevily. Podle tanvaldského starosty Petra Poláka (ODS) by mohl být projekt pro město přínosem, zajistit by měl levnější teplo a také peníze do městské kasy. V Semilech Entergeo radnici slibovalo tři procenta z tržeb za prodej elektřiny od 30 gigawatthodin do 63 gigawatthodin, což představovalo zhruba šest milionů korun ročně. "My jsme zatím o žádných konkrétních částkách nejednali," řekl dnes ČTK Polák.

Textilní továrna Seba T zkrachovala a její areály jsou na prodej. Hlavní závod v Tanvaldu jde už ve středu do dražby s vyvolávací cenou 6,9 milionu korun. "Pro výstavbu elektrárny plánujeme využít pozemky, které jsou sice v bývalém areálu Seba T, ale nejsou součástí konkurzní podstaty - jedná se o pozemek, na kterém stojí vodní elektrárna, přímo pod železniční tratí," řekla Jankovská. Přes transformátory vodní elektrárny se chce firma napojit na elektrickou síť. Podobný projekt připravuje Entergeo také v areálu bývalé textilky Hybler v Benešově u Semil.

Leona Vacková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů