Chemická legisltíva REACH&CLP

10.11.2010

Seminář, školení

REACH znamená povinnú registráciu všetkých chemických látok na trhu EÚ (okrem výnimiek), či už sa týka výroby či dovozu, hodnotenie látok, pričom väčšina povinností prechádza na plecia súkromného sektora a autorizáciu, pre veľmi nebezpečné látky (látky vzbudzujúce vážne obavy).

Pokiaľ chce firma bez problémov uskutočniť dovoz alebo výrobu nových látok, prípravkov, výrobkov musí látky predregistrovať (oddialená predregistrácia. Jedná sa pritom nielen o látky ako také, ale aj o chemické látky obsiahnuté v prípravkoch či výrobkoch s cieleným uvoľňovaním chemikálií. Výrobky ktoré obsahujú látky kandidátskeho zoznamu nad 0,1% hm. musia o tejto skutočnosti informovať odberateľa (zákazníka) a poskytnúť na požiadanie do 45 dní informácie o rizikách.

REACH sa týka takmer každej firmy. Napríklad strojárske, stavebné či potravinárske spoločnosti môžu dovážať prípravky sami a v tom prípade sú dovozcami. Pokiaľ tento dovoz z krajín mimo Európskej Únie je vyšší ako 1 tona ročne, je potrebné látky obsiahnuté v týchto prípravkoch zaregistrovať. Pokiaľ pre potreby podniku chemické látky a prípravky dováža iná firma, je potrebné preveriť, či plní povinnosti nariadenia REACH a bude tak môcť plynule plniť dodávky. Výrobcovia z krajín mimo Európskej Únie nemôžu registrovať sami, ale len prostredníctvom dovozcu registrovaného v EÚ alebo tzv. výhradného zástupcu, ktorý je fyzickou či právnickou osobou v rámci Európskeho spoločenstva.

Místo konání akce:
Bratislava
Adresa konání akce:
Konferenčná miestnosť MH SR, Mierová 17
Kontakt:
RNDr. Miroslava Píšová
Telefon:
+421 2 4594 3712
listopad 2010
po
út
st
čt
so
ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů